9/11: sapte intrebari fara raspuns dupa sapte ani

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Comemorarea a sapte ani de la cele mai cutremuratoare atentate teroriste din istorie, atentate in care au murit 3.000 de persoane, reprezinta o ocazie buna pentru bilantul razboiului contra terorismului.

Pe 11 septembrie 2001, 19 teroristi deturnau patru avioane de pasageri pentru a le utiliza ca bombe zburatoare impotriva unor tinte reprezentative pentru principalul dusman al-Qaeda, Statele Unite ale Americii. Doua distrugeau turnurile gemene de la World Trade Center din New York, iar unul dintre ele se prabusea in Pentagon. Al patrulea avion, care se indrepta spre Washington, s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania, dupa interventia pasagerilor. Dupa sapte ani, unele dintre intrebarile legate de atentate nu si-au gasit un raspuns multumitor.

1. Unde este Bin Laden?
Conducatorul al-Qaeda care si-a asumat responsabilitatea pentru atentat ramane cel mai cautat om de pe planeta.

Dupa ce fortele americane au fost aproape de a-l ucide la Tora Bora, in Afganistan, la sfarsitul lui 2001, i s-a pierdut urma, in ciuda aparitiei a numeroase inregistrari video in care lanseaza apeluri la lupta impotriva Occidentului. Serviciile de informatii il localizeaza in zona tribala dintre Afganistan si Pakistan. Oficialii americani si pakistanezi au decis de curand o schimbare de strategie in vanatoarea teroristului: se vor concentra pe utilizarea de drone-spion Predator in regiune, scrie „The Washington Post”. Incercarea de a racola informatori in randul islamistilor nu a dat rezultatele scontate.

2. E posibil un nou 9/11?
Analistii se tem chiar de posibilitatea organizarii unui atac cu arme de distrugere in masa. Un raport prezentat de o comisie bipartizana americana formata din fosti oficiali, Parteneriatul pentru o America Sigura, demonstreaza ca administratia Bush nu a facut suficient pentru a preintampina o catastrofa nucleara, biologica sau chimica. Materiale radioactive provenite din Iran, Coreea de Nord sau chiar din Rusia ar putea ajunge la membrii al-Qaeda. Expertii considera ca o detonare a unei bombe „murdare” de catre teroristi are o probabilitate de 50% in urmatorii zece ani.

3. S-a aflat al-Qaeda in spatele atentatelor de la 9/11?
Daca raportul comisiei americane de investigare a concluzionat vinovatia al-Qaeda, in tarile arabe se crede ca SUA si Israelul au scotocit dupa un pretext pentru a ataca Irakul pentru petrol. In credinta populara s-a impamantenit ideea absurda ca nici un evreu nu si-ar fi pierdut viata in atentat, fiind anuntati de planul diabolic. Publicistul francez Thierry Meyssan a dedicat o carte intreaga acestei ipoteze. Cineastul Michael Moore a subliniat legaturile cu iz de petrol dintre Casa Alba si familia Bin Laden.

4. Ce legatura a avut Irakul cu atentatele din 2001?
Ignorand opozitia Europei de Vest, tandemul Bush-Blair a invadat Irakul in mai 2003, dupa ce publicul a fost convins, cu dovezi nu prea concludente, ca Saddam ar avea legaturi cu al-Qaeda. Alt pretext a fost supozitia ca Irakul ar fi avut arme de distrugere in masa, ipoteza contrazisa de inspectorii ONU si nesustinuta cu probe nici macar dupa cucerirea Irakului. Pana si marele teoretician neoconservator Francis Fukuyama a fost nevoit sa admita ca SUA s-au pripit.

5. A stiut administratia Bush de iminenta atacurilor?
Pana si poate cel mai fervent dusman al dreptei americane, lingvistul Noam Chomsky, nu crede ca administratia Bush a organizat atentatele. „S-ar fi aflat sigur si republicanii s-ar fi trezit in fata plutonului de executie”, a spus Chomsky. Cu toate acestea, Casa Alba a primit avertismente referitoare la posibilitatea unor atacuri teroriste. FBI, care aduna informatii despre celula terorista inca din 1993, i-a inaintat presedintelui american, pe 6 august 2001, un raport prin care avertiza ca al-Qaeda antreneaza piloti pentru deturnarea de avioane pe care sa le prabuseasca asupra unor tinte din SUA. Briefingul a trecut insa neobservat de presedintele aflat in vacanta.

6. Mai sunt drepturile civile aceleasi dupa 11 septembrie?
O adevarata isterie a securitatii a cuprins lumea vestica. In octombrie 2001, in SUA a intrat in vigoare vestitul Patriot Act, care ingaduie accesul agentiilor de securitate la datele personale ale americanilor, de la fise medicale pana la e-mailuri personale, si sa asculte la discretie convorbirile telefonice. Guvernul american a continuat in aceasta directie, transferand suspecti de terorism in state unde legile americane nu sunt aplicabile, pentru a putea folosi tortura in investigatii, iar Guantanamo a devenit celebru pentru tratamentul inuman la care erau supusi detinutii. Pana si Franta a gandit un sistem informational care sa monitorizeze inclusiv orientarea sexuala a celor banuiti de activitati antisociale si de terorism.

7. Le mai pasa americanilor de razboiul antiterorism?
In opinia expertului in terorism si antiterorism Michael Radu, „nu in masura in care ar trebui. Intelegerea si educatia publica pe aceasta tema sunt inca insuficiente”. Razboiul antiterorism este o tema marginala in cursa electorala pentru Casa Alba, desi a schimbat in mod radical viata americanilor. Alegatorii americani sunt mult mai preocupati de abordarea temelor economice, avand in vedere criza cu care se confrunta economia americana. Cei doi candidati la functia suprema in statul american au decis insa ca la comemorarea a sapte ani de la 9/11 sa lase deoparte cursa electorala si sa se intalneasca la ceremonia ce va avea loc in Parcul Zucotti, aproape de Ground Zero.

Dupa sapte ani de razboi antiterorism, rezultatele sunt dezamagitoare. Noam Chomsky crede ca numai sistemele autoritare au beneficiat de pe urma panicii create, intrucat au putut restrange libertatile civile. Mai mult, obsesia securitatii n-a prevenit atacurile feroce asupra Marii Britanii si Spaniei. Campania militara din Irak a facut mai multe victime americane decat razboiul din Vietnam. Nici presupusele resurse de petrol capturate in Irak n-au fost foarte folositoare, intrucat razboiul a propulsat pretul carburantilor la un nivel fara precedent. Nici lumea islamica nu a prea avut motive sa se bucure de lovitura aplicata „diavolului american”. Pacea in Orientul Mijlociu s-a indepartat mai mult ca niciodata de o eventuala instaurare.

spot_imgspot_img