„Captivi” in nordul Ciprului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Timp de 30 de ani, autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN) – nerecunoscuta de nicio tara din lume, cu exceptia Turciei – s-a straduit din rasputeri sa fie acceptata ca stat autonom.

Dupa 2004, cand Ciprul a fost acceptat in Uniunea Europeana, RTCN si-a dorit unificarea cu partea sudica a Ciprului, dar ca entitate separata, sub umbrela unei federatii.

Negocierile intre cele doua parti dureaza si ele de cateva decenii si nici interventia repetata a Consiliului de Securitate al ONU nu s-a concretizat cu solutionarea problemei.

Locuitorii din nordul insulei, izolati de restul lumii din cauza nerecunoasterii statului lor, depind de Turcia in asa de mare masura – fonduri, pasapoarte, alte acte, comert, transport aerian, aparare – incat se tem sa se desprinda de ea, desi tanjesc dupa libertatea si prosperitatea din Ciprul european.

?Studentii nostri sunt discriminati: nu pot merge la burse Erasmus si diplomele lor nu sunt recunoscute nicaieri in lume?, spun autoritatile turcilor ciprioti cu fiecare ocazie.

Educatia si, in general, drepturile omului, sunt cel mai mare atu pe care mizeaza pentru atragerea, in final, a recunoasterii internationale. Ciprul de Nord a aplicat, la inceputul acestui an, pentru acceptarea universitatilor sale in Procesul de la Bologna, care stabileste standardele educationale pentru un invatamant de calitate in Europa. ?Unele state au fost respinse, noua nici macar nu ni s-a raspuns?, spune rectorul Universitatii Est-Mediteraneene, Halil G?ven.

Explicatia data de Comisia Europeana a fost simpla: ?Procesul de la Bologna cuprinde statele membre ale Uniunii Europene. (…) Cei care au semnat din partea Ciprului au fost grecii ciprioti?.

Expresia folosita cel mai des de autoritatile din Ciprul de Nord, inclusiv de presedintele ales al RTCN in aprilie 2005, Mehmet Ali Talat (recunoscut international doar ca ?negociator al comunitatii turcilor din Republica Cipru?), este ?ridicarea embargoului economic si a izolarii sociale?, situatie de care s-au plans si continua sa o faca si pentru care dau vina in totalitate pe vecinii lor de pe insula.

?In 1963, grecii ciprioti si-au asumat ilegal titlul de ?Republica Cipru? si au pretins ca ei sunt cei care guverneaza insula, chiar daca nu era – si nu este nici acum – adevarat, nici de fapt, nici de drept. (…) Administratia grecilor ciprioti (…) se prevaleaza de statutul de membru al UE pentru a impiedica toate eforturile turcilor ciprioti de a iesi din izolare?, spune Mustafa Er?lgen, ofiter de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Apararii al RTCN.

?Trebuie sa iesim din izolare! Ce-ar fi sa incepem cu invatamantul??, insista rectorul G?ven, ?educatia nu are nicio legatura cu politica?. Ba da, spun grecii ciprioti, are legatura. Daca universitatile din ?pseudo-republica? turca sunt recunoscute, ?asta inseamna ca sunt recunoscute, implicit, statul si autoritatile turce din nord?, considera un ziarist din sudul insulei.

Ciprul acuza Turcia ca, prin informatii manipulatoare, ii tine pe turcii-ciprioti la distanta de locuitorii de la sud de zidul ce taie insula (prin capitala Nicosia) in doua. Grecii ciprioti considera ca Turcia ar fi lansat ?sloganul despre izolare? pentru a-si justifica, in fata comunitatii internationale, actiunile militare de pe insula.

?Situatia incurcata in care se afla astazi comunitatea turcilor ciprioti este rezultatul direct al agresiunii Turciei asupra Ciprului, manifestata prin mentinerea divizarii tarii, a locuitorilor ei, a institutiilor si a economiei. Este, de asemenea, rezultatul politicilor manipulatoare ale liderilor turcilor ciprioti, care au promovat constant interesele Turciei?, spun oficialii Biroului de presa si informatii al Republicii Cipru, care dau si exemple: ?Turcia a adus si stabilit ilegal in nordul Ciprului 160.000 de persoane din Anatolia, de doua ori mai multe decat numarau locuitorii zonei ocupate. A introdus in Ciprul de Nord lira turceasca, provocand cresterea inflatiei, i-a ajutat conditionat pe locuitori, a dat instructiuni si s-a ocupat de managementul zonei, pentru a controla economia teritoriului ocupat?.

Negocierile intre Cipru si RTCN au fost si sunt inca puternic marcate de neincredere reciproca, iar pe zidul dintre cele doua teritorii cipriote vor mai patrula o vreme ?castile albastre? ale ONU.

In 1963, grecii ciprioti si-au asumat ilegal titlul de ?Republica Cipru? (…) Administratia grecilor ciprioti (…) se prevaleaza de statutul de membru al UE pentru a impiedica toate eforturile turcilor ciprioti de a iesi din izolare.

CRONOLOGIE

> 1571 – cucerirea insulei de catre Imperiul Otoman

> 1878 – devine colonie britanica

> 16 august 1960 – devine republica federala binationala, in cadrul Commonwealth-ului Britanic

> 1963 – presedintele Makarios vrea sa schimbe constitutia in favoarea grecilor-ciprioti; conflicte sangeroase

> 15 iulie 1974 – invazia Turciei si ocuparea nordului insulei

> 1975 – a fost declarata Statul Federal Turc din Cipru

> 15 noiembrie 1983 – comunitatea turca isi autodeclara independenta sub numele de Republica Turca a Ciprului de Nord.

spot_imgspot_img