“Harta meteo” a epidemiilor de febra dengue. Zonele amenintate de boala, depistate de sateliti

Unde si cand va izbucni in lume urmatoarea epidemie de febra dengue? Raspunsul pentru aceasta intrebare vine de undeva de sus, mai exact de la un grup de sateliti, care vor incerca sa alcatuiasca un fel de “harta meteo” a tantarilor care transmit la om acest virus periculos, informeaza AFP.

Centrul National pentru Studii Spatiale (Centre National d”Études Spatiales/ CNES), care este de fapt agentia spatiala franceza, si Sanofi Pasteur, ramura producatoare de vaccinuri din grupul Sanofi-Aventis, care dezvolta un vaccin contra acestei maladii in expansiune, au anuntat, luni, la Paris, ca s-au aliat pentru un proiect pilot de “tele-epidemiologie”, ce are scopul de a cartografia zonele amenintate de aceasta boala.
“Folosirea imaginilor spatiale pentru a intelege mai bine factorii de risc ai febrei dengue ar putea sa ne ajute sa anticipam epidemiile si deci sa ne pregatim mai bine”, a explicat Olivier Charmeil, directorul general al companiei Sanofi Pasteur.
Chiar daca rezolutiile satelitilor devin tot mai fine pe zi ce trece, ei nu pot deocamdata sa detecteze din spatiu norii de tantari Aedes aegypti si Aedes albopictus, considerati vectori ai virusului ce cauzeaza febra dengue.
In schimb, combinand imaginile din satelit cu datele climatologice, de mediu si sanitare recoltate de pe teren in ultimii ani, oamenii de stiinta considera ca vor putea sa analizeze mecanismele care declanseaza febra dengue, a precizat Murielle Lafaye, coordonatoarea proiectului din partea CNES.
In 2003, Murielle Lafaye si echipa sa au reusit sa cartografieze in nordul Senegalului zonele in care animalele domestice erau deosebit de expuse la febra din Valea Riftului (FVR) si sa prevada propagarea tantarilor-vector, cu cateva zile in avans, mai ales in functie de pluviozitate.
Vaccinul produs in 2014
In asteptarea vaccinului, pe care Sanofi Pasteur spera sa inceapa sa il produca in 2014 si la care lucreaza deja si alte companii concurente, singurul mijloc pentru a lupta contra febrei dengue consta in lupta contra tantarilor, in special prin depistarea ochiurilor de apa statatoare, unde se dezvolta larvele acestor vietuitoare.
Spre deosebire de tantarii anofel, vectori ai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *