“Nu candidati la presedintia Republicii Moldova?” Ce a raspuns azi Traian Basescu la aceasta intrebare

de Sorina Ionasc, Marius Fratila – Mediafax Publicat la: 03.08.2013 13:02 Ultima actualizare: 03.08.2013 14:33

Dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca va cere cetatenie moldoveneasca, seful statului incepe o “campanie de cucerire” a electoratului de peste Prut. Aflat la Sulina, in mijlocul tinerilor moldoveni aflati in tabara ARC, Basescu le-a facut o serie de promisiuni, printre care si suplimentarea numarului de burse pentru tinerii din Republica Moldova si posibilitatea ca ei sa participe la olimpiadele din Romania. Tototdata, Traian Basescu a vorbit si despre reducerea taxelor consulare pentru cetatenii moldoveni.
Invitat de un grup de tineri sa candideze la presedintia Republicii Moldova, seful statului s-a limitat doar la citarea din Constitutie. “Pentru a putea candida in Republica Moldova, trebuie sa ai cetatenie si sa fi locuit 10 ani pe teritoriul acestui stat”, a spus el. Totusi, el nu a mai oferit acelasi “nu” raspicat pe care l-a dat in timpul vizitei recente de la Chisinau, cand primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca, i-a propus sa candideze in Republica Moldova.

De mentionat ca Eugen Tomac, presedintele interimar al Partidului Miscarea Populara, este deputatul pentru diaspora in colegiul care include Republica Moldova, el fiind ales pe listele ARD. Recent, Tomac a declarat ca formatiunea va avea o filiala si in Republica Moldova.
Taxele consulare, prea mari
Vorbind pe tema taxelor consulare, considerate prea ridicate din punctul de vedere al lui Basescu, seful statului a deschis o cutie a Pandorei, mai ales in conditiile in care, la inceputul lunii iulie, Ministerul de Externe a anuntat ca taxa de 500 de euro pentru o viza, in cazul moldovenilor, nu poate fi eliminata, fiind o prevedere a Uniunii Europene.
“Sa ceri unui cetatean din Republica Moldova sa arate 500 de euro pentru a primi viza este mult prea mult. Si va trebui sa gasim o solutie: reducerea taxelor, pentru ca nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetatenii Republicii Moldova se imbogateste Romania. Este foarte adevarat, ca mai este un palier, nu poti sa aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui gasita o formula universal valabila, nu numai pentru Republica Moldova”, a declarat Basescu.
Mai multe burse pentru tinerii moldoveni
Tot in atentia tineretului moldovean a fost si subiectul burselor acordate. Legat de acest aspect, Traian Basescu a garantat faptul ca Guvernul va suplimenta numarul de burse pentru moldoveni pentru urmatorul an scolar, de la 5.500 la 6.000.
O alta problema pusa in atentia presedintelui a fost si participarea elevilor moldoveni la olimpiadele din Romania, intrebarea apartinandu-i uneia dintre tinerele din Republica Moldova, aflata in tabara ARC de la Sulina.
“Buna intrebare. Iti marturisesc ca nu sunt pregatit, dar convingerea mea este ca se poate si te asigur ca o sa discut cu premierul si cu ministrul Educatiei sa puteti participa la olimpiadele nationale din Romania (a??) Deci cred ca se va putea, nu ne-a venit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *