„Politist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu, primit cu entuziasm la Cannes

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Filmul „Politist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu, care a avut vizionarea de presa, vineri, la Festivalul de Film de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, a fost primit cu entuziasm de public, transmite corespondentul MEDIAFAX la Cannes.

Prima proiectie a filmului „Politist, adjectiv” a avut loc vineri dimineata, intr-o sala arhiplina.

Povestea unui politist aflat in miezul unei probleme morale si care nu mai crede in legea pe care trebuie s-o aplice a fost intampinata cu multa caldura.

Thierry Fr?maux, delegatul general al festivalului, care a chemat echipa pe scena inaintea proiectiei, a vorbit despre „o generatie spontana” in cinematografia romana si, referindu-se la ” Amintiri din Epoca de Aur”, a adaugat ca, peste cateva zile, spectatorii vor putea vedea alte „specimene ale acestei specii”.

Au urcat pe scena Salii Debussy regizorul Corneliu Porumboiu, producatoarea Marcela Ursu si interpretii Irina Saulescu, Vlad Ivanov si Ioan Stoica. (Dragos Bucur, protagonistul filmului, n-a putut fi prezent pentru ca filmeaza cu regizorul Peter Weir in Maroc, n.r.). „Sper ca filmul va vorbi de la sine”, a spus Porumboiu publicului, care l-a primit cu ovatii. Publicul a avut o reactie foarte buna, razand la replicile la care trebuia si incepand sa aplaude imediat ce a inceput genericul de final.

„Acum sunt un pic mai relaxat”, a declarat Corneliu Porumboiu pentru MEDIAFAX, dupa proiectie, cand echipa filmului si alti romani prezenti la festival s-au strans sa ciocneasca un pahar la standul romanesc de la March? du Film.

„La prima vizionare, se termina meseria mea. Nu stiu daca acest film va fi dificil pentru public. Sunt convins ca exista spectatori mai inteligenti decat mine. De fapt, atunci cand fac un film, nu ma gandesc deloc la public. Mai intai imi doresc ca personajele sa fie credibile.Pe urma vine publicul”, a spus Porumboiu.

Regizorul a mai declarat pentru MEDIAFAX ca a scris scenariul avandu-l pe Dragos Bucur in minte si ca felul in care personajul merge i-a venit din munca de documentare: „E vorba mult in film de ?body language? (limbajul corpului, n.r.), de aceea i-am spus lui Dragos ca trebuie sa-si schimbe centrul de greutate cand merge”.

In ceea ce priveste pilonul de baza al filmului, sensul cuvintelor, Porumboiu considera ca „Politist, adjectiv” este „un film despre sens, despre cuvinte”. „E ca o ceapa”, a explicat acesta. Insa, admite regizorul-scenarist, ideea filmului care-si desface treptat nivelurile de lectura i-a venit de-abia la a doua, a treia varianta de scenariu.

Vlad Ivanov interpreteaza rolul comandantului sectiei de politie. Sosit la Cannes pentru a reprezenta si „Amintiri din Epoca de Aur”, care va fi prezentat pe 21 mai, actorul a declarat pentru MEDIAFAX ca personajul comandantului cinic, agatat de sensul cuvintelor, i-a fost simpatic pentru inteligenta lui.

„Mi-am dat seama din scriitura scenariului ca urma sa fie vorba de un film elaborat. Grija cu Corneliu a fost sa gasim ritmul secventei in care apar. De pilda, eu nu am dorit ca personajul meu sa se miste. Mi s-a parut mai in spiritul filmului sa ramana asezat la birou”, a povestit Ivanov.

Ioan Stoica, actor la Teatrul din Targu Jiu, este nu doar debutant intr-un film de Cannes, dar si debutant in film. A mai facut figuratie in pelicula „Cortul”.

„E prima oara si cand vad filmul si cand sunt la Cannes. Nici nu stiu ce mi se intampla, dar as vrea sa nu se mai termine”, a declarat el pentru MEDIAFAX, adaugand ca regizorul i-a explicat rolul intr-un mod foarte sec: „Mi-a spus ca joc un politist in prag de pensie, pe care il doare in bascheti de politia romana”.

Interpreta rolului sotiei politistului jucat de Dragos Bucur, care e profesoara de romana, Irina Saulescu a declarat pentru MEDIAFAX ca s-a documentat asistand la ore de limba romana. „Corneliu mi-a mai dat sa vad un film de Eric Rohmer si mi-a spus ca joc rolul unei femei proaspat maritate. Dar cel mai mult m-a ajutat orasul si faptul ca am stat in Vaslui si in perioada repetitiilor, timp de o saptamana”.

„Politist, adjectiv” a facut revista Variety sa incalce codul nescris al meseriei. Criticul Jay Weissberg, invitat luna trecuta la colocviul despre filmul romanesc organizat de Asociatia Cineastilor, impresionat de filmul lui Porumboiu, pe care l-a vazut in timpul unor proiectii speciale organizate pentru criticii straini, a publicat o cronica ultra-elogioasa a peliculei, desi regulile nescrise cer ca o cronica a unui film sa fie publicata dupa vizionarea de presa.

spot_img