“Romanul mandrua” Ponta a pus la pamant companiile romanesti
In 2012, cand la conducerea Guvernului a ajuns Victor Ponta, in Romania erau 9,4 milioane de oameni activi economic. Astazi, statistica oficiala arata ca populatia ocupata mai numara doar 8,6 milioane de oameni, iar capitalul romanesc a fost distrus aproape complet.
Capitalul romanesc a fost lovit puternic in timpul guvernarii Ponta, care a preferat sa sustina companiile straine chiar si atunci cand acestea erau cercetate pentru spolierea bugetului de stat. In cei aproape patru ani de guvernare in care Ponta a promovat inclusiv sloganul a”Mandru ca sunt roman”, popu?latia ocupata a scazut de la 9,4 milioane de oameni, in 2012, la doar 8,6 milioane, atat cat a raportat Institutul National de Statistica la finele lunii iunie 2015.
Vorbim despre 800.000 de persoane care si-au pierdut locurile de munca, fie ca lucrau oficial sau la negru. Daca fiecare dintre cei 800.000 intretinea o familie cu un singur copil, inseamna ca in jur 2,4 milioane de oameni au fost loviti de guvernarea Ponta. Un bilant care este departe de imaginea de tigru economic pe care Guvernul o atribuie Romaniei. Mai grav, capitalul romanesc a fost cel lovit in cei patru ani de guvern Victor Ponta. Prin distrugerea Oltchim, dar si a multor companii publice sau private, ori prin ridicarea licentei de functionare a Astra Asigurari, sute de mii de oameni si-au pierdut locurile de munca.
Strainii – sub umbrela, romanii – la ghilotina
Au fost protejate insa afacerile companiilor straine, mai ales ale celor rusesti. LukOil este una dintre companiile straine pentru salvarea careia Victor Ponta a intervenit personal si brutal, in ciuda faptului ca responsabili gigantului petrolier au fost pusi sub acuzare pentru evaziune ?fiscala, adica chiar pentru eludarea bugetului pe care Ponta il ?administreaza.
“Am spus ca ii felicit si ii sustin si ma bucur ca magistratii romani combat evaziunea fiscala, ca fiecare sef de firma care incalca legea trebuie sanctionat si trebuie recuperat prejudiciul. E foarte bine ce face Justitia. Eu, ca prim-ministru, am obligatii fata de partea sociala, pastrarea locurilor de munca, si fata de partea bugetara”, declara anul trecut Victor Ponta, dupa ce fusese anuntat prejudiciul imens descoperit de autoritati la LukOil.
Si tot el mai spunea: “Exista institutii ale acestui stat care trebuie sa vada in orice situatie si pentru orice fel de companie care are o incarcatura strategica ce masuri legale si constitutionale putem sa luam, dar o companie nu pleaca din tara ca e nervos presedintele la ora 3. (…) Evident, trebuie sa ne gandim la pastrarea locurilor de munca si vreau sa precizez ca nu vorbim de numarul de angajati doar de la ?rafinarii, acolo sunt intr-adevar 500, dar la toate celelalte companii de intretinere, de distributie, care sunt toate legate, o rafinarie ?presupune mai multe activitati, sunt aproximativ 3.500 de ?angajati care maine imi doresc foarte mult sa-si ia salariile, sa-si plateasca ratele, intretinerea si sa isi desfasoare o viata nor?malaa”.
“Si 35 de locuri daca sunt si daca pot fi pastrate, evident ca este datoria mea ca prim-ministru, poate voi fi presedinte, sa ma preocupe ce se intampla cu cei 35 de oameni, cu cei 350 de oameni sau cu cei 3.500 de oameni. Altfel de ce as mai fi prim-ministru daca nu ma intereseaza locurile de munca ale oamenilor? Este lucrul cel mai important. (…) Este datoria Guvernului sa facem tot ce tine de noi pentru ca acele locuri sa fie salvate si oamenii care au lucrat si care nu au nicio vina pentru ce face conducerea unei societati sa-si primeasca ?salariile.a”
O atitudine total opusa a abordat Victor Ponta atunci cand a fost vorba despre soarta companiei de asigurari Astra Asigurari, care, inainte sa i se ceara falimentul in conditii controversate, avea 3.000 de angajati si peste 15.000 de agenti de vanzare cu statut de colaborator. Altfel spus, peste 18.000 de oameni mancau o paine de pe urma Astra Asigurari. Pentru Victor Ponta nu a contat. Cand a fost vorba de Astra basmul cu “trebuie sa ne gandim la pastrarea locurilor de munca” nu a mai fost valabil.
Spre deosebire de atitudinea sa demna de ambasador al Rusiei in Romania, pe care a manifestat-o fata de LukOil, el a postat pe Facebook un text in care anunta fara rezerve ca se bucura pentru intrarea in faliment a asiguratorului si ca a”in sfarsit s-a spart buboiul”. Anuntul ASF de la sfarsitul lunii august, ca va cere falimentul Astra, nu l-a facut pe Ponta sa-l intrebe pe Misu Negritoiu daca s-a gandit la soarta oamenilor care isi vor pierde slujba, asa cum …