„Smiley Face” a implinit 25 de ani

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

In urma cu 25 de ani, profesorul Scott E. Fahlmann, de la Universitatea Carnegie Mellon, a folosit pentru prima data intr-un mesaj trimis pe computer cele doua puncte, o line si o paranteza 🙂 pentru a sugera o figura zambitoare.

Pentru a marca aniversarea care are loc astazi, Fahlman si colegii sai au organizat un concurs anual destinat studentilor pentru inovatii in comunicarea person-to-person asistata. Premiul Smiley, pus la dispozitie de catre Yahoo, se ridica la 500 de dolari.

Expertii in lingvistica spun ca ?smiley face? si alte icon-uri afective, cunoscute sub denumirea de emoticons, le-au oferit utilizatorilor o modalitate concisa de a-si exprima sentimentele intr-un e-mail sau in alt mesaj electronic.

Fahlman a postat acest emoticon intr-un mesaj transmis in 19 septembrie 1982, in timpul unei discutii legate de limitele umorului online si de modalitatea de a indica faptul ca anumite mesaje trebuie luate in gluma. ?Propun urmatoarea secventa de caractere pentru cei care vor sa faca glume. Trebuie citita in lateral?, a scris atunci Fahlman.

Sugestia le-a oferit utilizatorilor de computere o modalitate de a exprima umorul sau sentimente pozitive cu ajutorul unui zambet, sau sentimentul opus, prin intoarcerea parantezei pentru a obtine o fata suparata.

Cei de la Universitatea Carnegie Mellon sustin ca smiley-urile lui Fahlman s-au raspandit si la alte universitati, apoi in mediul bussiness iar apoi in intreaga lume, odata cu cresterea popularitatii internetului.

?Nu am gasit nicio dovada a faptului ca secventa 🙂 ar fi fost folosita inainte ca eu sa o postez si nu am auzit pe nimeni care sa sustina ca a inventat-o inaintea mea. Dar este posibil ca altcineva sa fi avut aceeasi idee, pentru ca, la urma urmei, este o idee simpla?, a spus Fahlman.

Variatiunile, precum o figura care face cu ochiul, folosind simbolul punct si virgula, au aparut mai tarziu. Profesorul Ryan Stansifer, de la Institutul de Tehnologie din Florida sustine ca oamenii pot cu greu sa isi imagineze astazi cum ar fi sa utilizeze programele de chat care nu transforma anumite secvente de taste in imagini colorate.

spot_imgspot_img