de Andreea OFITERU, Madalina CHITU, Andrei Luca POPESCU Publicat la: 18.04.2015 10:23 Ultima actualizare: 18.04.2015 11:44
Reporterii Gandul au sunat mai multi deputati si senatori care au initiat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, din postura de cetateni care i-au ales pe respectivii parlamentari si care acum vor sa ii intrebe de ce isi voteaza singuri pensii speciale. Datele de contact puse la dispozitie publicului te indruma de regula catre consilierii parlamentarilor si catre cabinetele lor din teritoriu. Totusi, cativa au raspuns ei insisi la „telefonul cetateanului”. Desi au semnat proiectul lege, ei au negat ca vor vota asa ceva. „Va asigur ca nu voi vota niciodata o lege care sa le aduca o plus valoare la parlamentari. Pe mine nu m-a interesat aceasta functie de parlamentar, nu traiesc din asa ceva”, este vehement de sigura pe ea Maria Dragomir, deputata ex-PP-DD de Calarasi. De la Constanta, consilierul unui parlamentar ne asigura ca va transmite problema deputatului pentru care lucreaza, insa pana atunci ne ademeneste in noul proiect al acestuia – „partidul domnului Geoana”, pentru care Andrei Razvan Condurateanu a parasit PP-DD-ul, ajuns la „2%”, apoi si UNPR-ul: „Chiar m-ar interesa sa stam de vorba cu persoane care vor sa se implice in politica in clipa de fata”. De cealalta parte, alegatorii reali intervievati de Gandul nu vor sa mai auda de inca un privilegiu pentru parlamentari. „Sunt suparata pe furtisagurile pe care le fac si nu mai au masura”, spune o femeie din Bucuresti.
Reporterii gandul s-au pus in postura unor alegatori preocupati de intentia parlamentarilor de a-si vota pensii speciale si au incercat sa ii contacteze pe mai multi dintre cei 255 de deputati si senatori care au semnat pentru proiectul de lege respectiv, folosind datele de contact publice, de pe paginile de internet ale Camerei Deputatilor si Senatului, ca orice cetatean obisnuit. Putini sunt alesii care isi publica date de contact la care ii gasesti chiar pe ei, in cele mai multe cazuri ajungi sa vorbesti cu consilierii lor de la cabinetele parlamentare din teritoriu.
Deputata independenta de Calarasi Maria Dragomir (fosta membra PP-DD) neaga vehement ca va vota o asemenea lege, desi si-a pus semnatura pe proiect.
„Nu ma intereseaza chestia asta, nu voi vota niciodata. Nu ma intereseaza pe mine pensia. Va asigur ca nu voi vota niciodata o lege care sa le aduca o plus valoare la parlamentari. Pe mine nu m-a interesat aceasta functie de parlamentar, nu traiesc din asa ceva. Eu muncesc toata viata mea, va asigur ca nu voi vota aceasta lege. Nu ma intereseaza. Sa dea la copii, sa dea la pensionari, sa dea la oamenii nevoiasi. Eu nu vreau asa ceva, sub nicio forma”, a declarat Maria Dragomir. Deputata este actionar la trei firme din domeniul agriculturii, avand in arenda mari suprafete de teren agricol si intr-adevar nu traieste din veniturile de parlamentar, conform declaratiei de avere.
De la Braila, deputatul PSD Marian Viorel Dragomir a fost prins de „alegatoarea ingrijorata” de la gandul intr-o sedinta, insa si el a dat asigurari ca nu va vota legea, pentru ca tine cont de „pozitia impotriva a societatii”. Ba chiar a invitat-o pe cetateana nemultumita de la celalalt capat al firului sa vina la biroul sau parlamentar, pentru o discutie fata in fata pe problema.
„A fost de la inceput o idee de a repara ceea ce a taiat ca pensii Guvernul Boc. La fel cum s-au refacut toate celelalte am considerat sa reparam totul. Observ ca este o pozitie a societatii impotriva, si la un moment dat rolul parlamentarului este de a tine cont si de ce spune societatea. Eu v-as invita la mine la birou, sa stabilim o zi si o ora”, spune Marian Viorel Dragomir.
Consilierul deputatului PSD de Tulcea, Marian Avram, revine cu telefonul la „cetateanul” preocupat de pensiile alesilor si ne informeaza ca „nu este absolut nimic sigur”, insa ca punctul de plecare al acestui proiect a fost taierea din 2010, facuta de Guvernul Boc.
„Am vorbit cu domnul deputat si am aflat cum sta treaba. Nici macar nu a avut loc un vot pentru actul legislativ si oricum urmeaza perfectarea actului legislativ, nu este absolut nimic sigur. S-a plecat de la faptul ca in 2010 le-a fost taiat acest drept si acesta a fost unul dintre motive. La fel ca si celorlalte categorii sociale li s-a taiat acest drept”, ii explica consilierul cetatenei nemultumite de la celalalt capat al firului.
Fost deputat PP-DD pune bazele „partidului lui Geoana” la Cernavoda. Consilier: „Chiar m-ar interesa sa stam de vorba cu persoane care vor sa se implice in politica”
Consilierul deputatului de Constanta Andrei Razvan Condurateanu (fost PP-DD, fost UNPR) stie sa vorbeasca cu alegatorii. Incercarea gandul de a afla un raspuns cu privire la proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor s-a transformat intr-o tentativa de racolare la noul proiect politic pentru care lucreaza deputatul: „partidul domnului Geoana”. Vazand ca are de-a face cu un tanar de 30 de ani, din Cernavoda, preocupat de politica, consilierul lui Condurateanu nu a pierdut ocazia sa incerce atragerea electoratului de partea cealalta a baricadei, in organizatia de partid care se pune pe picioare: „Nu stiu daca urmariti viata politica sau va intereseaza doar treaba asta cu pensiile? Esti chiar din Cernavoda din oras? Dupa voce esti tanara??”.
„Chiar mi-ar face placere sa discutam treaba asta. Acuma nu stiu daca stiti ca dansul (Condurateanu – n.r.) a mers la partidul domnului Geoana. Acuma se lucreaza foarte mult la constructia partidului si chiar am pornit niste initiative de acest gen. Ieri am avut o sedinta la Constanta si chiar invitam oamenii si avem nevoie de opinia oamenilor din teritoriu. (a??) Eu personal ma ocup acum si de partid, sunt consilierul dansului de cand a pornit treaba asta si chiar m-ar interesa sa stam de vorba cu persoane care vor sa se implice in politica in clipa de fata. (a??) Era interesant sa stam de vorba, ca noi la Cernavoda avem o organizatie asa cat de cat”, spune consilierul.
Convorbire cu consilierul deputatului Andrei Razvan Condurateanu (foto).
„Cetateanul” din Cernavoda incearca sa afle totusi traseul politic al deputatului pe care l-a votat in 2012: nu era la PP-DD?
„Cand a fost dansul ales deputat, pe acest partid a iesit, pe PP-DD. Dar acum PP-DD a ajuns la 2% si nu nu mai au deputati, nu mai au cu ce sa-si impuna punctul de vedere. Si cum sa va zic. Cam toata lumea s-a gandita?? Si eu am fost suparat un pic la inceput, dar mi-am dat seama ca chiar nu aveau ce sa faca, erau in imposibilitatea de a mai ramane acolo. Sunt sanse mai mari de a face ceva, asta e toata treaba. Daca ramai singur intr-o batalie, nu ai nici macar o sansa, asa mai putem sa facem ceva, sa mai salvam ceva. Si de asta acum s-a pornit proiectul asta nou”, explica consilierul deputatului.
Ca potential viitor membru al Partidului Social Romanesc, filiala Cernavoda, intrebi si de amestecul lui Marian Vanghelie in proiectul lui Mircea Geoana.
„Este un partid nou, domnul Vanghelie nu este cu noi pentru ca statutul noului partid, in momentul cand ai probleme cu justitia, e chestie statutara, nu poti sa faci parte din partidul asta atata timp cat esti intr-o ancheta a autoritatilor. Nici nu stiu ce sa zic de treaba asta prea multe, ca nu e cu noi in partid”, te linisteste consilierul deputatului Condurateanu.
Senatorul Vasiliev nu mai are cabinet, comunica pe Facebook. Pensia, drept „contrabalansare a terfelirii”
Alti alesi nu sunt la fel de apropiati de electoratul lor. La telefonul afisat public de senatorul de Constanta Marian Vasiliev raspunde consilierul sau, Mircea Constantin. „Daca nu are telefonul dat pe site, mie mi-a interzis sa dau numarul de telefon, asa caa??”, nu cedeaza el la insistentele cetateanului de a vorbi cu senatorul ales. Cum poti totusi vorbi cu senatorul Vasiliev? „Pe Facebook. Am inteles ca pe Facebook comunica cu electoratul. In rest nu mi-a dat dezlegare sa dau numarul. Imi pare rau ca nu va pot ajuta in mod direct”, spune consilierul. La cabinetul parlamentar nu se …