A doua sesiune parlamentara a anului incepe luni. Prioritatile: reorganizarea si Constitutia

de Cristian Fierbinteanu – Mediafax Publicat la: 02.09.2013 09:08 Ultima actualizare: 02.09.2013 09:16

Mediafax Foto//Razvan Chirita
Camera Deputatilor si Senatul incep, luni, cea de a doua sesiune ordinara a Parlamentului din anul 2013, prioritatile puterii vizand reorganizarea administrativa si modificarea Constitutiei, in timp ce opozitia a mentionat ca tintele ei legislative sunt centrate pe crearea de locuri de munca.
Senatul se convoaca de luni in a doua sesiune ordinara a anului 2013. Presedintele Senatului a convocat Biroul Permanent luni, ora 14.00, iar grupurile parlamentare se vor intruni la ora 15.00. Senatorii se vor intruni in plen de la ora 16.00, la sediul din Palatul Parlamentului.

De asemenea, Camera Deputatilor este convocata in a doua sesiune ordinara a anului 2013 luni, la ora 14.00. Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor va avea loc luni, incepand cu ora 13.00.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, in deschiderea BPN al PSD, reunit la Mamaia, ca din toamna trebuie sa se modifice Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare in sensul formarii regiunilor inainte de a primi statutul constitutional prin revizuirea Legii fundamentale.
Premierul a spus ca proiectul cel mai important din aceasta toamna este declansarea efectiva a descentralizarii.
“Poate proiectul cel mai important din aceasta toamna, proiect politic, guvernamental, parlamentar, il constituie declansarea efectiva a procesului de descentraliare si de pregatire a regiunilor”, a subliniat Ponta.
Legat de modificarea Constitutiei, premierul Victor Ponta a declarat, ca din punctul sau de vedere, proiectul Comisiei de revizuire a Constitutiei reprezinta o reforma de care era nevoie a sistemului politic si constitutional si ca anul viitor se poate merge in orice moment la referendum.
O alta prioritate a USL o reprezinta Legea referendumului, despre care CC a stabilit ca este constitutionala in masura in care prevederile ei se aplica dupa un an de la intrarea in vigoare.
Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL, ca in primele saptamani ale sesiunii parlamentare trebuie adoptata din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisa a doua oara presedintelui Traian Basescu, acesta avand astfel obligatia de a o promulga.
In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi “pentru”, 73 de voturi “impotriva” si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%.
Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.
Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea, iar Curtea a decis ca actul normativ este constitutional in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.
Presedintele Basescu a declarat, ulteriror, ca termenul fixat de CC este “gresit calculat” si “nu are niciun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *