A inceput summit-ul Initiativa celor Trei Mari de la Bucuresti, cu prima editie a Forumului de Afaceri UPDATE

UPDATE?Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni seara, in deschiderea primului Forum de afaceri al Initiativei celor 3 Mari de la Bucuresti, despre importanta sprijinului oferit de institutiile europene economiilor celor mai noi state membre UE, dar si despre mentinerea unei relatii transatlantice “robuste”.
Presedintele Romaniei a declarat: “In ultima perioada a avut loc o acumulare de tensiuni in economia globala, care a venit pe fondul unui mediu securitar in erodare. Suntem expusi unor riscuri majore, care afecteaza toti participantii la comertul international, bunuri si servicii. Sunt de parere ca viitorul economiei mondiale trebuie sustinut mai degraba prin eforturi de a consolida dialogul intre toate partile implicate si de a intari reglementarile multilaterale, pentru ca acestea sa fie cu adevarat eficiente”.
El a precizat ca ideea infiintarii Initiativei celor 3 Mari a pornit de la “constatarea mentinerii unui decalaj de dezvoltare economica intre vechile si noile state membre ale UE si din dorinta de atenuare a acestuia”.
“Un astfel de eveniment este cu atat mai oportun cu cat, in lumea in care traim, cele mai importante obiective de politica externa ale statelor, si chiar obiectivele de securitate nationala sunt legate de promovarea intereselor economice si a aspiratiilor de bunastare ale cetatenilor nostri”.
Evenimentul de la Bucuresti reuneste peste 600 de reprezentanti ai mediului de afaceri, al celui academic, precum si oficiali provenind din regiunea noastra extinsa si din Statele Unite ale Americii.
“Forumul reprezinta primul pas pe care il fac impreuna cele mai dinamice economii din Uniunea Europeana spre valorificarea mai energica a potentialului de care dispune regiunea celor Trei Mari. Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care sa stimulam proiectele de investitii si initiativele antreprenoriale din regiunea noastra”, a mai spus Iohannis.
Un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai inalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare in domeniile energiei, transportului si digital, “lista care a fost stabilita pe baza contributiilor statelor participante la Initiativa, inclusiv a Romaniei”.
“Sunt convins ca acest format de cooperare va aduce o contributie substantiala la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii in cele trei domenii – energie, transport si digital -, completand eforturile Uniunii Europene”.
Presedintele a precizat: “Contam pe sprijinul institutiilor europene. Viitorul UE e unul al unitatii si coeziunii, iar Initiativa celor 3 Mari poate? contribui concret la conturarea acesteia”.
“La fel de relevanta este participarea partenerilor din SUA – autoritati si companii. Pentru Statele Unite, interconectivitatea regionala capata o semnificatie economica aparte. Romania este un stat foarte ancorat in cultura europeana si un puternic sustinator al proiectului european, care, in acelasi timp a construit un parteneriat strategic puternic si diversificat cu SUA. Suntem extrem de interesati sa mentinem o relatie transatlantica operationala si robusta”, a mai declarat Iohannis.
La panelul “Initiativa celor 3 Mari intr-un context international provocator” condus de Klaus Iohannis participa presedinta Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, presedintele Austriei, Alexander van der Bellen, si comisarul european pentru dezvoltare regionala Corina Cretu.
Tema panelului – explorarea contextului strategic din I3M intr-o lume intr-o foarte rapid schimbare politica.
__________
UPDATE?Cel de-al treilea Summit al Initiativei celor Trei Mari, gazduit de presedintele Klaus Iohannis, a inceput luni la Bucuresti cu prima editie a Forumului de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari, la care participa companii si oficiali guvernamentali din statele partenere in cadrul Initiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina si Georgia, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai institutiilor financiare europene si internationale, precum si reprezentanti ai think-tank-urilor si mediului academic.
La reuniunea plenara a summit-ului, de marti, vor participa presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, noua sefi de stat, doi presedinti de Parlamente nationale, un prim-ministru si un ministru al Afacerilor Externe. Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru cresterea interconectivitatii in regiune, in trei domenii principale – energie, transporturi si digital. Presedintele SUA, Donald Trump, spune, intr-un mesaj transmis participantilor la Summitul Initiativei celor Trei Mari, ca SUA raman dedicate colaborarii cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport si digitale, aratand ca Initiativa are un potential enorm de a furniza rezultate in aceste domenii si in alte sectoare importante de cooperare.
_________
UPDATE?Presedintele Klaus Iohannis arata, in mesajul transmis luni la evenimentul Digital Romania International Forum “Women leadership in 4.0 Industries”, ca, la nivel european, neimplicarea femeilor in sectorul digital are un cost economic semnificativ, rata de renuntare la pozitiile din domeniul digital este mai mare in randul femeilor, iar ingrijorator este si faptul ca, desi startup-urile digitale lansate de femei au o capacitate mai mare de a inregistra evolutii pozitive, exista inca o tendinta negativa in ceea ce priveste implicarea acestora.
Iohannis a aratat, in mesajul sau, ca digitalizarea, inovarea tehnologica si asigurarea unei dezvoltari durabile reprezinta bazele economiei viitorului, iar evenimentul organizat astazi la Bucuresti, in marja Summitului “Initiativa celor Trei Mari” demonstreaza ca Romania este puternic ancorata in directia cresterii substantiale a sectorului digital.
“Forumul International Romania Digitala este un proiect pe care l-am sustinut inca de la momentul lansarii, in 2016, iar tema celei de-a treia editii, “Women leadership in Industry 4.0″, este una nu doar actuala, dar si extrem de importanta. Vorbim, in primul rand, despre impactul major pe care digitalizarea il are asupra economiei si societatii, dezvoltarea Romaniei de maine fiind indisolubil legata de valorificarea oportunitatilor de pe piata digitala, iar in al doilea rand, avem in vedere respectarea principiului egalitatii de gen in acest domeniu. La nivel european, neimplicarea femeilor in sectorul digital are un cost economic semnificativ. Rata de renuntare la pozitiile din domeniul digital este mai mare in randul femeilor, iar ingrijorator este si faptul ca, desi startup-urile digitale lansate de femei au o capacitate mai mare de a inregistra evolutii pozitive, exista inca o tendinta negativa in ceea ce priveste implicarea acestora”, a transmis Iohannis.
Seful statului afirma ca in Romania au fost facute progrese in sectorul digital, insa pentru valorificarea intregului potential este nevoie, in continuare, de o viziune integratoare, bine structurata si orientata pe termen lung si se impune, totodata, conectarea sistemului educational romanesc cu evolutiile extrem de dinamice din acest domeniu pentru a asigura premisele unei economii competitive.
La capitolul reprezentarea femeilor in sectorul digital, tara noastra se afla pe locul doi la nivel european, ceea ce demonstreaza ca asigurarea egalitatii de gen reprezinta pentru noi un obiectiv indeplinit, a mai spus Iohannis.
Presedintele a mai aratat ca la 1 ianuarie 2019 Romania va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene, iar inovarea si digitalizarea se numara printre prioritatile celor sase luni de mandat.
“Viitorul proiectului european nu poate fi gandit in afara Pietei Unice Digitale, iar egalitatea de gen reprezinta una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Romania va avea, astfel, oportunitatea de a contribui la indeplinirea obiectivului Pietei Unice Digitale si de a utiliza experienta dobandita in asigurarea egalitatii de gen. Nu in ultimul rand, as vrea sa subliniez ca dezvoltarea sectorului digital este direct dependenta de calitatea capitalului uman. Renuntarea la stereotipuri si asigurarea unor sanse egale deopotriva pentru femei si barbati constituie fundamentul unei societati sanatoase. Leadership-ul feminin a adus beneficii multiple societatii moderne, tocmai de aceea trebuie sustinut, fara rezerve, si in continuare”, a adaugat Iohannis.
_________
UPDATE?Mesajul lui Donald Trump pentru participantii la Summitul “Initiativa celor Trei Mari”: O noua infrastructura energetica este esentiala pentru sustinerea unei integrari economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piete si diversificarea surselor
Conform Administratiei Prezidentiale, presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis, in calitate de gazda a Summitului “Initiativa celor Trei Mari”, un mesaj adresat participantilor la Summitul de la Bucuresti.
In mesajul sau, presedintele Donald Trump afima ca anul trecut a sustinut un discurs la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari de la Varsovia, in Polonia, si a a reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Initiativa celor Trei Mari si telul comun de extindere a infrastructurii, crestere a legaturilor de afaceri, consolidare a securitatii energetice si reducere a barierelor in calea unui comert liber, echitabil si reciproc in Europa Centrala si de Est.
“Initiativa celor Trei Mari are un potential enorm de a furniza rezultate in aceste domenii si in alte sectoare importante de cooperare. O noua infrastructura energetica este esentiala pentru sustinerea unei integrari economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piete si diversificarea surselor de energie in intreaga regiune. Felicit Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Slovacia pentru progresul inregistrat in sprijinirea diversificarii energetice prin constructia de infrastructura pentru gazoducte. Statele Unite sunt mandre sa ramana partener in aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat in aceasta regiune de importanta strategica si prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari. La multe niveluri, tara noastra ramane dedicata colaborarii cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport si digitale”, spune Donald Trump in mesajul sau.
Trump ii multumeste presedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea acestui eveniment si lui Rick Perry, Secretarul pentru Energie, care conduce delegatia americana la Bucuresti.
“Astept cu interes sa aflu despre progresul nostru comun in noi proiecte de investitii si parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajeaza sa ramana un puternic aliat si partener in aceasta Initiativa, pe masura ce continuam sa ne concentram asupra dobandirii unei bogatii si securitati sporite in secolul al XXI-lea. Va doresc un forum productiv si incununat de succes”, incheie presedintele american.
_________
Cel de-al treilea Summit al Initiativei celor Trei Mari, gazduit de presedintele Klaus Iohannis, incepe luni la Bucuresti si se desfasoara timp de doua zile, fiind asteptati presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, noua sefi de stat, doi presedinti de Parlamente nationale, un prim-ministru si un ministru al Afacerilor Externe. Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru cresterea interconectivitatii in regiune, in trei domenii principale – energie, transporturi si digital.
Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, afirma pe 7 august …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *