Abia devenita membru UE, Croatia intra pe lista neagra a Bruxelles-ului.

Croatia risca sanctiuni pentru refuzul sau de a abroga o derogare ce limiteaza actiunea mandatului de arestare european, la mai putin de trei luni de la aderarea sa la Uniunea Europeana, in timp ce Bruxelles-ul se arata intransigent, iar Zagrebul denunta discriminarea, transmite Mediafax.
Comisia Europeana intentioneaza astfel sa blocheze aderarea Croatiei la spatiul Schengen de liber schimb si sa suspende plata fondurilor europene atat de pretionase in lupta sa de a depasi criza economica.
Croatia poate evita aceste sanctiuni – intre care si punerea in functiune a unui mecanism de supraveghere postaderare a sistemului sau judiciar, dupa modelul Romaniei si Bulgariei – cu conditia sa se plieze in fata solicitarilor UE.
Aceasta disputa cu Bruxelles-ul este “inutila si lipsita de sens”, apreciaza analistii croati.
“Tocmai am aderat la blocul comunitar si deja ne impiedicam de o problema legata de statul de drept”, noteaza analistul Visnja Samardzija.
Varful de lance al atitudinii intransigente a Bruxelles-ului fata de Zagreb, vicepresedintele CE pentru Justitie, Viviane Reding, a acuzat Guvernul croat ca i-a tradat increderea.
De fapt, cu doar trei zile inaintea aderarii Croatiei la UE, la 1 ianuarie, Parlamentul local a decis ca mandatul de arestare european se aplica doar delictelor ulterioare lunii august 2002.
Guvernul premierului Zoran Milanovici este acuzat de opozitie ca vrea, in acest fel, sa evite extradarea catre Germania a unui fost oficial al serviciilor secrete iugoslave, Josip Perkovici, suspectat de implicare in uciderea unui disident croat, Stjepan Djurekovici, in 1983, in apropiere de Munchen.
Derogarea, votata chiar inainte de aderarea la UE, a motivat respingerea de catre Zagreb a unei solicitari germane in acest sens.
Josip Perkovici a exercitat, de asemeneam functia de sef al serviciilor de informatii din Croatia dupa independenta sa de Iugoslavia, in 1991.
Reticenta autoritatilor croate de a-l extrada se explica, potrivit presei, prin faptul ca Perkovici, din cauza biografiei sale profesionale, s-ar afla in posesia unor informatii confidentiale, chiar compromitatoare despre un numar de personalitati influente in viata publica si politica locala.
Pentru adoptarea acestei legi controversate, “ei (aceste personalitati) isi protejeaza biografiile, interesele si puterea pe care o detin”, a declarat istoricul Ivo Banat.
Guvernul afirma ca singura grija este protejarea veteranilor razboiului de independenta (1991-1995) de eventuale anchete, dupa ce Croatia a aderat la UE.
Zagrebul a evocat, de asemenea, un tratament cu dubla masura si a subliniat ca Austria, Cehia, Franta, Italia, Luxemburg, Slovenia au amendat cu acordul Bruxelles-ului mandatul de arestare european.
“Cerem pur si simplu ca toti membrii UE sa fie tratati in mod egal”, a declarat Milanovici, asigurand ca “nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *