Abu Dhabi, traditionalul emirat, se transforma intr-un pol cultural

Capitala Emiratelor Arabe Unite este o oaza de liniste, dar si un loc mult mai prietenos cu cei care prefera?mersul pe jos – partea centrala, precum si cea din zona de coasta a orasului au trotuare foarte late si pasaje pietonale la fiecare intersectie majora.
Daca ar exista un zbor direct din Romania spre Abu Dhabi, atunci aceasta ar trebui sa fie prima oprire dintr-un itinerar al Emiratelor Arabe Unite. Dincolo de faptul ca este capitala, Abu Dhabi este un oras mult mai traditional decat vecinul Dubai si nu cu foarte multe obiective turistice de vizitat. Cu toate acestea, are o savoare proprie si este cel mai bun loc pentru a te conecta la traditiile arabe. Abu Dhabi nu este nici macar un oras al superlativelor, fiind presarat cu cladiri moderne si inalte, dar fara a ataca suprematia emiratului vecin. Singurul record pe care-l detine acum tine de imensitatea sa, Abu Dhabi fiind emiratul care ocupa 87% din teritoriul tarii. Iar in urmatorii doi ani va mai castiga o serie de titulaturi, printre care orasul cu cele mai mari muzee din lume. Seicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan investeste in educatie si in cultura, incercand sa transforme locul intr-o oaza de neratat pentru cei pasionati de turismul cultural.
Dimineata la moschee
Moscheea seicului Zayed bin Sultan Al-Nahyan (sau, mai simplu, Marea Moschee din Abu Dhabi) ar trebui sa fie primul punct de oprire pentru orice turist care vine in Abu Dhabi, fiind locul unde puteti intelege mai bine cultura si traditiile arabe atunci cand vine vorba de religie. Este a opta cea mai mare moschee din lume, putand adaposti pana la 50.000 de credinciosi (curtea interioara este folosita, de asemenea, pentru rugaciune la marile sarbatori musulmane). Viziunea seicului Zayed nu a fost sa construiasca cea mai mare moschee din lume, ci de a crea un spatiu care sa defineasca uniunea tuturor culturilor arabe – de aceea veti putea identifica mai multe stiluri arhitectonice islamice, cum ar fi cel persan, moghul sau maur. In plus, seicul si-a dorit ca moscheea sa fie un spatiu destinat comunicarii, muncii in echipa, voluntariatului si tolerantei, misiuni imbratisate si de centrul cultural care-i poarta numele.
Moscheea poate fi vizitata individual, insa recomandarea este sa optati pentru un tur gratuit cu unul din ghizii moscheii. Turul dureaza intre 45 de minute si o ora si este organizat de cateva ori pe zi, primul fiind la 10:30 dimineata, zilnic, mai putin vinerea.
Ghidul spune povestea extraordinara a moscheii, rolul ei in comunitatea religioasa a Emiratelor, dar va va ofera si multe detalii despre obiectele pe care le vedeti in jur. De exemplu, in moschee exista un covor cu o poveste impresionanta – este cel mai mare covor din lume, masoara aproximativ 5.627 metri patrati si cantareste aproximativ 35 de tone, si peste 150 de oameni au lucrat la tesatura si la asamblarea sa in moschee (covorul este compus din mai multe bucati care au fost asamblate la fata locului).
Puteti vizita moscheea gratuit si individual de sambata pana joi, intre 9 si 22, iar vinerea intre 16.30 si 22, dimineata fiind rezervata doar celor veniti pentru rugaciune.
Accesul in impresionantul lacas de cult se face dupa ce treceti de un filtru de securitate unde este verificat si stilul vestimentar al turistului. Pentru a intra in moschee femeile trebuie sa poarte fuste sau pantaloni pana la nivelul gleznelor, bluze sau camasi cu maneci lungi si un voal pe cap, iar la barbati pantalonii lungi sunt obligatorii, in timp ce pentru partea de sus se accepta si tricouri (nu sunt permise maieurile!). In cazul in care nu sunteti imbracati corespunzator veti primi haine traditionale arabe, insa nu veti scapa de privirile incruntate ale paznicilor.
Inapoi la origini
De la moschee luati un taxi si porniti inapoi catre oras, spre zona Breakwater – este un imens dig construit de om si care gazduieste Abu Dhabi Heritage Village, locul care va ofera o incursiune in trecut si unde veti putea afla cum era viata inainte de descoperirea zacamintelor de petrol si inainte ca Abu Dhabi sa devina cel mai bogat emirat.
Intrati intr-o lume a desertului, unde puteti vizita o tabara a beduinilor de altadata, precum si o casa traditionala din desert, barasti, realizata din frunze de palmier impletite (inclusiv peretii despartitori din interior). Un mic muzeu amenajat intr-una dintre cladirile de aici va va purta pas cu pas din perioada inceputului de secol al XIX-lea pana in zilele noastre.
Tot in zona Breakwater traditionalul se intalneste cu modernul. Parasind aleea principala a a”satuluia”, cotiti usor la dreapta si coborati pe plaja. De aici, la o aruncatura de bat, puteti admira orizontul modern al Abu Dhabi-ului, cu cladirile sale inalte din otel si sticla.
Apoi, puteti sa va intoarceti in sat pentru a continua experienta traditionala araba cu un pranz tarziu la singurul restaurant traditional de aici, Al Asalah, unde se serveste un bufet traditional cu preparate reci si calde. Mai multe tipuri de carne sunt preparate la gratar chiar in fata turistilor. La final, mergi prin zonele cu mestesugari care creeaza obiecte traditionale – podoabe, obiecte de uz casnic (sunt minunate carafele de cafea sau ceainicele!), carpete si covoare, obiecte din sticla si articole de imbracaminte. Spre deosebire de Dubai, unde majoritatea comerciantilor vand totul la suprapret, in Abu Dhabi preturile sunt mai aproape de realitate, dar nu uita – mereu puteti obtine un pret mai bun, asa ca cel mai bine este sa va targuiti cat puteti. Este un joc apreciat de vanzatori daca o faceti cu stil si, cu cat sunteti mai bun, cu atat puteti obtine o reducere mai mare.
Muzee de elita
Spuneam mai sus ca seicul din Abu Dhabi doreste sa creeze aici un “pol culturala”, sperand sa atraga astfel tot mai multi turisti si sa fie in competitie cu mult mai atractivul Dubai. Insula Saadiyat este cea care va gazdui mai multe muzee incluse in proiectul denumit generic a”Districtul Cultural din Abu Dhabia”.
Cel mai ambitios proiect este Louvre Abu Dhabi, muzeul care trebuia sa se deschida in 2012, insa este inca in constructie. Emiratul a platit o suma de peste 500 de milioane de dolari pentru asocierea muzeului cu celebra institutie de cultura franceza si va mai achita peste 700 de milioane de dolari timp de 30 de ani pentru a a”inchiriaa” o parte din exponatele celebre ale muzeului.
Desi la finele anului trecut se anuntase ca deschiderea Louvre Abu Dhabi va avea loc la inceputul lui 2017, guvernul a anuntat zilele trecute ca acesta isi va deschide portile in a doua jumatate a acestui an, cel mai probabil la inceputul sezonului de varf, in octombrie-noiembrie. Cladirea are un spatiu impresionant, avand o suprafata totala de 24 kilometri patrati.
Abu Dhabi va fi si casa celui mai mare muzeu de arta din lume purtand denumirea de Guggenheim. Proiectul se afla in faza finala si urmeaza sa-si deschida portile anul viitor.
Viteze incredibile
La polul opus acestui proiect cultural se afla imensul complex Ferrari World Abu Dhabi, care cuprinde un muzeu, magazine tematice si un parc de distractii dedicate celebrului brand de Formula 1. Ferrari are deja doua muzee in Italia, la Maranello si la Modena, insa nici unul nu se compara, ca suprafata si exponate, cu cel deschis in Emirate. Aici veti putea sa va mariti nivelul de adrenalina in mai multe roller coastere care prind viteze ametitoare.
Cel mai “periculosa” este Formula Rossa, cel mai rapid roller-coaster din lume, unde in mai putin de doua secunde viteza atinsa este de 100 km/h, in urmatoarele trei secunde aceasta ajungand la 240 km/h, oferindu-va astfel sentimentul ca va intreceti pe un circuit din Formula 1 – senzatiile de accelerare si franare sunt similare cu cele din timpul unei curse.
Insa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *