Academia Nobel, in scandal sexual de mari proportii. Patru membri ai sectiei de Literatura au demisionat

Academia suedeza este implicata intr-un scandal sexual, care a izbucnit la sfarsitul anului 2017 si care a avut ca punct culminant decizia de a suspenda premiul Nobel pentru literatura de anul acesta.In ultimele saptamani, sase dintre cei 18 membri ai sectiei de literatura au anuntat ca renunta la functia lor. Alti doi membri nu mai participau de mult la sedintele sectiei, ceea ce a redus numarul acestora la zece. Potrivit regulamentului academiei, sunt necesari cel putin 12 membri activi pentru a putea alege noi membri.Regele Carl Gustaf al XVI-lea , patronul Academiei suedeze, a anuntat pe 2 mai o modificare a regulamentului: membrii, alesi initial pe viata, pot acum sa demisioneze si sa fie inlocuiti in timpul vietii.”Lotta Lotass, Klas Östergren si Sara Stridsberg au anuntat ca demisioneaza si au obtinut imediat autorizatia din partea Academiei suedeze”, a anuntat institutia intr-un comunicat. Cel de-al patrulea membru caruia i-a fost autorizata demisia, Kerstin Ekman, s-a retras in 1989, dupa ce Academia suedeza a refuzat sa condamne fatwa emisa impotriva scriitorului britanic Salman Rushdie, potriviti Mediafax.Pe 4 mai, Academia suedeza a anuntat ca premiul Nobel pentru literatura va fi suspendat anul acesta,”Credem ca este necesar sa treaca un timp pentru a recastiga increderea publicului in academie, inainte ca urmatorul laureat sa fie anuntat”, a declarat Anders Olsson, secretarul permanent al institutiei, intr-un comunicat. Acesta a mai spus ca Academia suedeza a actionat astfel “din respect pentru precedentii si viitorii laureati ai premiilor pentru literatura, pentru Fundatia Nobel si public in general”.”Premiul Nobel pentru literatura pe 2018 va fi acordat si anuntat in acelasi timp cu cel pe 2019″, se mai arata in comunicat. Decizia nu afecteaza celelalte premii Nobel, acordate de comitete separate.Regulile Fundatiei Nobel stipuleaza ca premiile pot fi amanate cu un an, informeaza Mediafax.
Ancheta interna din cauza comportamentului nepotrivit al sotului unei membre din cadrul sectiei de LiteraturaAcademia suedeza a fost criticata pentru modul in care a gestionat o ancheta interna privind comportamentul sexual nepotrivit al sotului uneia dintre membrele sectiei de literatura a forului.

Citeste si Premiul Nobel pentru Literatura nu va fi decernat anul acestaIn noiembrie 2017, publicatia Dagens Nyheter a scris ca mai multe membre, precum si sotii si fiice ale unor membri ai Academiei suedeze ar fi fost abuzate sexual de personajul aflat in centrul scandalului. Publicatia suedeza a prezentat si marturiile a 18 femei care spun ca au fost abuzate sexual sau violate de respectivul barbat. Academia Nobel a rupt intre timp legaturile cu acest barbat, a carui identitate nu a fost dezvaluita, dar care este cunoscut publicului, fiind celebru in cercurile culturale, scria AFP recent.Abuzurile sexuale au avut loc in perioada 1996 – 2017, potrivit Dagens Nyheter. Intre timp, numele barbatului a fost facut public, acesta fiind fotograful francez Jean-Claude Arnault, sotul dramaturgului Katarina Frostenson, membra a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *