Acceleratorul de particule de la CERN s-a oprit din cauza unei pene de curent

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Uriasul accelerator de particule de la Centrul European de Cercetare Nucleara (CERN) a fost oprit miercuri, la o saptamana de la punerea sa in functiune, din cauza unei „probleme electrice”, a anuntat astazi organizatia.

Acceleratorul LHC, cel mai mare instrument de fizica din lume, este „inca in faza de testare, este un instrument foarte complex si este normal sa se mai opreasca”, a declarat o purtatoare de cuvant de la CERN.

„Problema electrica a afectat sistemul de racire a circuitului de 27 de kilometri, aflat la 100 de metri sub pamant, prin care circula fascicule de protoni, ghidate de magneti supraconductori raciti la minus 271,3 grade Celsius, adica aproape de zero absolut” a precizat purtatoarea de cuvant. LHC urma sa fie repornit „in urmatoarele ore”, potrivit acesteia.

Accleratorul trebuie sa produca intrarea in coliziune a protonilor care circula in sensuri inverse la o viteza apropiata de cea a luminii, provocand desprinderea unor particule elementare inca neobservate fizic pana in prezent.

spot_imgspot_img