Acord intre Statele Unite si UE asupra protectiei datelor

Uniunea Europeana si Statele Unite au ajuns marti la un acord asupra protectiei datelor, ce va permite europenilor sa sesizeze justitia americana in cazuri de utilizare abuziva a datelor lor personale in Statele Unite, a anuntat UE, informeaza AFP si Reuters.

“Odata intrat in vigoare, acest acord va garanta un nivel ridicat de protectie a tuturor datelor personale transmise de autoritatile judiciare de pe ambele maluri ale Atlanticului”, a declarat comisarul european pentru justitie Vera Jourova, citata intr-un comunicat, potrivit Agerpres.
“El va garanta in special tuturor cetatenilor europeni sa-si vada drepturile in legatura cu datele lor personale aplicate de tribunalele americane”, a adaugat ea.
Acest asa-numit “acord-umbrela”, care se refera la schimbul de informatii in scopuri judiciare, a fost incheiat dupa patru ani de negocieri, aminteste Reuters. Negocierile au fost ingreunate de preocuparile europenilor nascute dupa dezvaluiri despre interceptari la scara larga realizate de serviciile secrete americane.
De asemenea, acordul deschide calea pentru proiectul Uniunii Europene de a crea un registru cu datele pasagerilor companiilor aeriene. Aceasta masura, ceruta de Statele Unite, a fost mult timp impotmolita in Parlamentul European, unde cautarea unui echilibru intre protectia vietii private si lupta impotriva terorismului a provocat dezbateri aprinse.
Comisarul european a estimat ca acordul este “un pas important” in “restabilirea increderii in schimbul de date intre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *