Acordul privind programul nuclear iranian, FINALIZAT

Teheranul si cele sase puteri mondiale au ajuns marti la un acord privind programul nuclear iranian, au declarat surse iraniene si occidentale, relateaza Mediafax.?
Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters ca Teheranul a primit garantii privind reducerea sanctiunilor internationale care il vizeaza, in schimbul limitarii programului sau nuclear.
“Toata munca grea a dat rezultate si am incheiat un acord. Dumnezeu sa binecuvanteze poporul nostru”, a adaugat acesta.
Citeste si:?Negocieri cruciale pentru Orientul Mijlociu. Ambitiile Teheranului pot fi stopate de un acord?
Acordul a fost confirmat de asemenea de un diplomat occidental pentru agentia Associated Press.
Ministrii de Externe ai celor sase puteri (Marea Britanie, China, Franta, Germania, Rusia si Statele Unite) si omologul lor iranian se vor intalni la Viena la ora locala 10.30 (11.30, ora Romaniei) pentru a ratifica acordul, a carui finalizare a durat luni de zile. Ulterior, ei urmeaza sa sustina o conferinta de presa in capitala Austriei pentru a prezenta detaliile.
Citeste si:?Occidentul nu vrea arme pentru Iran
Potrivit unor surse, acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii oricand doresc.
In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu.
Analistii afirma ca lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea fi criticata de opozantii acordului si i-ar putea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *