Acupunctura! Sanatate in varf de ac! Ce bolii trateaza si ce efecte adverse are

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Acupunctura este tratata adeseori cu neincredere, de catre bolnavi. Asta vine – spune dr.?Codrut Tutu, medic, specialist in acupunctura – din faptul ca nu se stiu foarte multe lucruri despre aceasta ramura a medicinii traditionale, care se practica de cateva mii de ani in mai multe tari ale Asiei. „Foarte multa lume stie despre Acupunctura ca presupune folosirea unor ace.
Circula tot felul de mituri despre aceasta terapie, cum ar fi de exemplu acela ca poti sa vindeci un om doar cu doua ace, si de aceea cred ca este bine sa fixam cateva lucruri, ce e adevar si ce nu”. Cu aceste idei a inceput dialogul nostru cu dr. Codrin Tutu, chiar in cabinetul sau, situat la capatul uneia dintre cele mai vechi strazi bucurestene – Calea Mosilor.

– Domnule doctor, observ ca pe peretele cabinetului dv. se afla cele doua diplome care certifica, pe de o parte, faptul ca ati absolvit o facultate de medicina – deci, sunteti medic – apoi, ca ati urmat cursuri de Acupunctura, intr-o tara asiatica, iar asta certifica specializarea dv. in domeniu. Si asta ma ajuta sa elimin suspiciunea (daca exista) cititorului ca dialogul nostru nu are o baza stiintifica.
– Da, cred ca este un mod corect de a pune problema. Desi eu spun intotdeauna ca un pacient care nu are incredere in medicul lui si in tehnicile, metodele de terapie pe care le stapaneste si le aplica, acel pacient nu va beneficia niciodata deplin de cunostintele medicului sau.
Si asta nu doar in?medicina traditionala?- in cazul careia unii pun semnul egal cu medicina alternativa, desi aici pot avea loc niste discutii -, dar si in cazul medicinei alopate. Un pacient care intra cu inima indoita de reusita intr-o operatie chirurgicala sau intr-un program de chimioterapie, va obtine intotdeauna mai putin sau aproape nimic, cu toate eforturile medicului sau. In cazul diferitelor ramuri ale medicinei traditionale, cu atat mai mult increderea pacientului este importanta.
(a??.)

– Vorbiti despre latura pozitiva pe care trebuie sa mizeze pacientul. Totusi, exista reactii averse? Exista maladii, afectiuni, stari ale pacientului in care nu este recomandat sa se intervina?
– Intr-o lume care functioneaza pe antagonii – ce e indicat si ce e contraindicat, in cazul acesta – pare mai greu de crezut ce am sa va spun. Dar, raspunsul este simplu: acupunctura nu prezinta reactii adverse. In cel mai rau caz, tratamentul poate sa nu aiba efect. Dar va rog sa retineti ca asta se intampla in cazul in care – din diferite motive – pacientul nu are incredere in aceasta terapie sau in terapeut ori in amandoi.
Dar asta inseamna pur si simplu ca el a batut la usa gresita si trebuie sa bata la usa altui cabinet, cel mai probabil unul de medicina alopata. Trebuie sa intelegeti ca medicina alopata si medicina traditionala nu sunt concurentiale. De multe ori, ele se sustin foarte bine una pe cealalta. Ganditi-va doar la asta: de cate …

spot_imgspot_img