Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Va fi un an cu falimente spectaculoase

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Bancile nu isi vor mai permite si in acest an sa rostogoleasca creditele neperformante si vor incepe sa ceara insolventa datornicilor, afirma Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, care crede ca unii investitori au facut din intrarea in insolventa o afacere profitabila.
„Bancile nu isi permit luxul, in al patrulea sau al cincilea an de criza, sa mai rostogoleasca creditele neperformante, arieratele. N-au facut nimic pana acum, dar deja este presiunea din afara a bancilor-mama, pentru ca si Europa, din pacate, se zbate intr-o recesiune prelungita, si-atunci evident ca incep sa le lase din maini. Le-au tot rostogolit, le-au tot ascuns pe sub covor”, a declarat Borza pentru MEDIAFAX.
El anticipeaza ca in acest an bancile „vor da drumul la insolvente” si ca nu cerut pana acum falimentul multor datornici pentru ca le-ar fi afectat indicatorii institutiilor de credit.”Este o curatenie absolut necesara, sa spunem curatenia de primavara, pentru ca altminteri bancile au preferat in acesti patru-cinci ani sa tot provizioneze. Dar acum nu mai au resurse interne, iar asta pune presiune pe actionari sa vina cu majorare de capital, dar nu mai au nici actionarii bancilor”, a adaugat el.
Directorul firmei Euro Insol crede ca vor fi insolvente in toate zonele, dar in special din industrie si retail, atat de bricolaj, cat si de electronice si electrocasnice. „Anul 2013 va fi un an spectaculos din acest punct de vedere”, a spus el.Borza a afirmat ca in Romania sunt mai multi investitori care au facut din insolventa o afacere.
„Sunt unii patroni de profesie care au facut deja un business din care in insolventa castiga mai mult. Societatile respective, odata intrate in insolventa, sunt grevate de datorii, au credite la banci de sute de milioane de euro, au activele ipotecate in favoarea bancilor. Ei traiesc din rascumpararea activelor ipotecate la banci la o treime de pret sau mai putin. Tot ei, in general, isi rascumpara societatile prin niste firme create de ei prin Insulele Virgine sau prin persoane interpuse”, a continuat reprezentantul firmei de insolventa.
El a a explicat ca aceaia care vor sa isi rascumpere firmele nu risca prea mult sa le achizitioneze altcineva pentru ca „pe praful asta nu se inghesuie nimeni” in afara aceluia care cunoaste cel mai bine potentialul real al afacerii.
Borza estimeaza ca anul 2013 va fi unul al marilor insolvente in industrie, printre care se vor numara Termoelectrica si Compania Nationala a Huilei.
„Vom avea surprize in continuare, vom avea surprize cu societati pe care nici macar printr-un joc de imaginatie nu ne-am fi gandit, nu neaparat pentru ca ar avea probleme insurmontabile, ci pentru ca insolventa a devenit o moda si nu neaparat in sensul rau al cuvantului”, a spus el.
Numarul firmelor care au intrat in insolventa de la declansarea crizei, in 2008, a ajuns la aproape 90.000, dintre care 16.404 firme au intrat in incapacitate de plata in 2012, potrivit datelor de la ONRC. In Romania sunt aproximativ un milion de firme active.
Insolventele au crescut pana in 2010 constant incepand din 2008, an in care au fost inregistrate 14.000 de astfel de dosare. In 2009, 19.900 de firme au intrat in incapacitate de plata, iar numarul acestora a crescut la 21.700 in 2010. Dupa acest moment s-a consemnat o stabilizare a situatiei, avand in vedere ca in 2011 si 2012 s-a inregistrat un numar comparabil de insolvente.
Pe tot parcursul acestei perioade topul domeniilor afectate de insolvente s-a mentinut, comertul, distributia, transporturile, constructiile si industria prelucratoare ocupand primele locuri dupa numarul de firme intrate in dificultate.Peste 70% dintre firmele care au intrat in insolventa anul trecut activeaza in domeniul comertului, transporturilor si depozitarii, industriei prelucratoare si constructiilor.
Anul trecut si-au declarat insolventa mai multe companii cu rezonanta pe piata romaneasca, de la Minimax Discount al omului de afaceri Dinu Patriciu, la Romstrade, companie a unui alt afacerist cunoscut, Nelu Iordache. Printre marii contribuabili pentru care instantele au pronuntat decizii de declansare a procedurii de insolventa se regasesc Hidroelectrica, S&D Pharma, Staff Collection (House of Art), societatea Urban sau combinatul Somes Dej.
La inceputul acestui an, Ministerul Economiei a decis intrarea in insolventa a combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea. Tot in acest an au intrat in insolventa, printre altele, Mechel Targoviste, Somes Dej si Societatea Feroviara de …

spot_img