Adrian Nastase, Florin Costiniu si Catalin Voicu ar putea fi exclusi marti din Baroul …

Avocatii Adrian Nastase, Catalin Voicu si Florin Costiniu ar putea fi exclusi, marti,? din Baroul Bucuresti, pentru ca au primit condamnari definitive pentru coruptie, relateaza Mediafax.
Decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, a declarat ca, in sedinta de marti a Consiliului, va fi cvorumul necesar pentru fi discutata excluderea din profesie a avocatilor Adrian Nastase, Catalin Voicu si Florin Costiniu, ca urmare a condamnarilor definitive pentru coruptie.
Avocatul Ion Ilie Iordachescu a spus ca, avand cvorumul necesar, marti se va putea lua o decizie cu privire la excluderea din Baroul Bucuresti a lui Adrian Nastase, a fostului sef al Sectiei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie Florin Costiniu, dar si a fostului senator Catalin Voicu.
Iordachescu a precizat ca sedinta in care va fi luata in discutie excluderea celor trei din Barou incepe la ora 12.00. Decanul Baroului Bucuresti a adaugat ca cei trei nu pot participa la sedinta.
Citeste si??Dosarul Zambaccian, termen in luna septembrie. Curtea Suprema a RESPINS cererea de recuzare a judecatoarei Ioana Bogdan. Vezi ce a declarat Adrian Nastase
Excluderea celor trei din Baroul Bucuresti trebuia discutata pe 13 august, insa atunci nu a fost intrunit cvorumul necesar pentru a fi luata o decizie.
In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul calitatii”, in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. In 18 martie, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.
Citeste si Primul pas in anularea pensiilor speciale ale judecatorilor corupti
In 22 aprilie, fostul senator Catalin Voicu a fost condamnat definitiv de instanta suprema la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie.
In acelasi dosar a fost condamnat si Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, el primind o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare.
Cu trei luni inainte de a fi trimis in judecata, Florin Costiniu a cerut CSM sa ia act de cererea lui de pensionare. Decretul de pensionare a lui Florin Costiniu a fost semnat de presedintele Traian Basescu in 8 septembrie 2010. Dupa pensionare, Florin Costiniu a activat ca avocat in Baroul Bucuresti.
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a cerut Baroului Bucuresti sa analizeze situatia lui Adrian Nastase, care inca face parte din aceasta profesie, potrivit Gandul.
Conform statutului profesiei de avocat, condamnatii penali nu mai pot profesa ca avocati. “In cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocatilor la articolul 58.
Adrian Nastase este, in acest moment, membru al Baroului Bucuresti, dar este autosuspendat.
Potrivit procedurilor Baroului Bucuresti, dupa ce sentinta este motivata, consiliul baroului se reuneste si decide daca avocatul este sau nu exclus. Sentinta in dosarul “Trofeul calitatii” a fost motivata in noiembrie 2012. De atunci si pana acum, Baroul Bucuresti nu a luat o decizie definitiva privind excluderea lui Nastase.
Excluderea din barou a unui avocat are in vedere un singur criteriu, daca se constata ca prezenta lui in barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. In urma cu cateva luni, Consiliul Baroului Bucuresti a decis ca, atat faptul ca Nastase a stat la penitenciar, cat si condamnarea istorica in dosarul de coruptie, nu sunt elemente care sa aduca prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luata intr-o sedinta secreta a Consiliului Baroului Bucuresti.
“Sedinta a fost …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *