In Romania, efectele crizei se vor mai resimti inca un an, maximum un an si jumatate, este de parere unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri autohtoni, vasluianul Adrian Porumboiu, prezent pe locul 45 in Topul Capital, cu o avere estimata anul trecut la 150-160 milioane de euro.
„Cred ca intr-un an, un an si jumatate se vor linisti apele. Pe noi, criza ne-a prins intr-un moment in care am fost vulenerabili, pentru ca nu s-a promovat economia reala, bazata pe investitii, pe locuri de munca, pe productie. Am avut doar speculatii financiare si imobiliare”, a declarat Porumboiu pentru Gandul.
El este de parere ca de acum inainte Romania va trebui sa se indrepte spre productie si investitii in infrastructura, pentru a depasi criza. „O economie care nu se bazeaza pe investitii sanatoase nu poate avea o moneda nationala puternica”, puncteaza Adrian Porumboiu.
Din punctul lui de vedere, investitiile in agricultura sunt aducatoare de profit daca sunt combinate cu industria alimentara, intr-o afacere integrata. „Daca investeam numai in agricultura, acum plangeam. Eu insa mi-am creat o afacere integrata, iar anul viitor voi deveni independent si din punct de vedere energetic”, spune patronul grupului de firme Racova Com Agro Pan.
Suprafetele nelucrate si faramitarea terenurilor agricole sunt principalele hibe ale agriculturii romanesti, in viziunea lui Porumboiu. „Utilizam dor 30% din capacitatea reala a agriculturii. Pe de alta parte, prin faramitarea terenurilor se incurajeaza evaziunea fiscala. Suna ca dracu?, insa factorii politici trebuie sa se aseze cu coatele pe banca, pe laptop si sa vada ce resurse extraordinare avem in sectorul agricol. Nu e posibil sa aducem mere din Turcia. Mai ramane sa importam rosii din Albania. Devenim puturosi”, a continuat omul de afaceri.
Fotbalul nu a fost profitabil
Fost arbitru international de fotbal, Adrian Porumboiu a intrat in lumina reflectoarelor odata ce a devenit finantatorul FC Vaslui, in urma cu sase ani si jumatate. Recunoaste ca investitia in fotbal nu a fost una profitabila si ca i-a afectat foarte mult imaginea. „Cand vine vorba de fotbal, de la un temperament sangvinic normal devin coleric. Doctorita mi-a dat un medicament ca sa fiu mai nesimtit”, declara el.
Nu regreta insa ca ca a preluat echipa vasluiana, chiar daca, spune el, putea sa cumpere Rapidul sau un brand mai rasunator. „Asa scot Vasluiul in lume. Noi, ca judet, avem vantul de la Crasna si pe Alina Plugaru, care n-a reusit sa gasesca cei 100 de barbati. Dupa Constantin Tanase, FC Vaslui este cel mai bun ambasador al judetului”, a incheiat Adrian Porumboiu.