Afla ce boala ucide anual mai multi oameni decat toate calamitatile naturale.

Limfomul non-Hodgkin, cea mai raspandita forma a cancerului limfatic, ucide anual mai multe persoane decat toate catastrofele naturale care se intampla de-a lungul unui an pe intreaga planeta. Aceasta boala este pe cat de agresiva, pe atat de putin cunoscuta.
Un raport global arata ca in perioada 1990-2008 aproximativ 34.000 de persoane si-au pierdut viata din cauza inundatiilor, furtunilor, alunecarilor de teren, temperaturilor extreme si incendiilor de padure. Limfomul non – Hodgkin, cea mai raspandita forma a cancerului limfatic, a ucis numai in anul 2008, peste 100.000 de persoane.
Medicii specialisti avertizeaza ca simptomele limfomului non – Hodgkin nu sunt specifice, de aceea pacientii trebuie sa incerce sa se informeze despre aceasta boala si sa efectueze anual analize. Starea de oboseala cronica, infectiile repetate, scaderea in greutate si inflamarea ganglionilor sunt simptome care trebuie luate in seama, fiindca pot ascunde prezenta unui limfom.
Tratamentul corect ofera pacientilor zece ani de viata
Limfomul non-Hodgkin agresiv necesita tratament imediat, altfel speranta de viata a pacientilor variaza intre sase luni si maximum doi ani. Limfomul non-Hodgkin indolent necesita cel mai adesea tratament pe termen lung, altfel pacientii au o speranta de viata de pana la zece ani, dar cu o calitate foarte proasta a vietii.
Depistarea precoce a limfomului imbunatateste semnificativ sansele de supravietuire ale pacientilor. Cu ajutorul tratamentului si sprijinului din partea echipei medicale, pacientii pot avea o viata relativ normala timp indelungat.
Limfomul non-Hodgkin reprezinta 90 % din cazuri, fiind cea mai raspandita forma a cancerului limfatic. In limfomul non-Hodgkin, celulele albe afectate, se inmultesc necontrolat, se acumuleaza in structurile sistemului limfatic si formeaza tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot aparea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traverseaza intreg organismul. Cel mai frecvent apar in ficat sau in splina.
Accesul la informatie este esential pentru pacienti
Asociatia Bolnavilor cu Limfoame a lansat la inceputul lunii septembrie primul dictionar despre aceasta boala destinat pacientilor. Dictionarul – realizat sub coordonarea prof. dr. Anca Lupu, presedintele Societatii Romane de Hematologie si dr. Radu Niculescu, presedintele Asociatiei Bolnavilor cu Limfoame – isi propune sa devina …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *