ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Cat s-au imbogatit eurodeputatii romani care mai vor cinci ani la Bruxelles

de Sorina Ionasc Publicat la: 13.04.2014 23:13 Ultima actualizare: 13.04.2014 23:18

Un europarlamentar poate ajunge sa castige pana la un milion de euro in cei cinci ani de mandat, daca este un ales silitor, care merge la serviciu 21 de zile pe luna. Pe langa indemnizatia care sare de 6.000 de euro, un europarlamentar mai primeste diurna si alte sume destinate cheltuielilor administrative sau de calatorie.

Un milion de euro, atat poate castiga un europarlamentar intr-un mandat de cinci ani, daca munceste 21 de zile pe luna, 12 luni pe an. In ce priveste veniturile maxime pe care le poate obtine un eurodeputat, acestea pot depasi 200.000 de euro pe an, aici fiind incluse indemnizatiile lunare, sumele destinate cheltuielilor administrative, banii pentru calatorii, dar si asa-zisa diurna pentru fiecare zi de munca. La finalul unei zile lucratoare, alesii din Parlamentul European se pot baza pe aproape 666 de euro, in timp ce veniturile lunare depasesc 17.000 de euro.

Concret, potrivit legislatiei europene, un europarlamentar castiga un salariu de aproximativ 6.200 de euro pe luna, adica 74.400 de euro pe an. La final de mandat, numai indemnizatia ar ajunge la 372.000 de euro.
Lunar, in conturile eurodeputatilor intra alti 4.300 de euro, destinati cheltuielilor admnistrative, precum costurile cabinetelor parlamentare, serviciile de telefonie mobila, obiectelor de papetarie si chiar intretinerea calculatoarelor. Cu toate ca cei peste 4.000 de euro au o destinatie clara, acestia pot fi folositi integral pentru aceste cheltuieli admnistrative sau pot fi economisiti. Astfel, intr-un mandat de cinci ani, in conturile unui ales european se mai strang inca 258.000 de euro.
O alta plata din partea Parlamentului European vine si sub forma de diurna. Eurodeputatii primesc aproximativ 304 euro pentru fiecare zi muncita. Adica, daca un ales european participa fie la sedintele plenare, fie la comisii, fie la reuniuni in cadrul Uniunii Europene, acesta este rasplatit cu acesti 300 de euro. Daca activitatea profesionala se desfasoara intr-o alta tara in afara UE, dar scopul este strict legat de activitatea din PE, atunci diurna este redusa la 152 de euro.
Daca vorbim despre cei mai “harnici” europarlamentari, care muncesc 21 de zile pe luna (6.384 de euro), 12 luni pe an (76.608 euro), la finalul celor cinci ani se mai strang inca? 383.040 de euro.
Pentru calatoriile in cadrul comunitatii europene, facute in interes de serviciu, europarlamentarii beneficiaza si de aproximativ 4.200 de euro pe an, suma care acopera cazarea, transportul si celelalte cheltuieli aferente calatoriei. Intr-un mandat, inca 21.000 de euro.
Per total, cel care castiga un fotoliu de europarlamentar s-ar putea bucura de peste un milion de euro, pe care i-ar castiga in cei cinci ani de mandat. Intr-un an insa, acelasi eurodeputat ar castiga 207 mii de euro (206.808 de euro).?
Salariile europarlamentarilor sunt stabilite la nivel european, egale pentru toti. Cu toate acestea, alesii pot opta daca doresc sa fie platiti ca in Parlamentul national, asa cum au facut-o italienii, sau la acelasi nivel european.

Infografic gandul.info
TRU: “Nu mi-am facut niciodata calculul. Viata mea nu s-a schimbat radical”
Din cei 33 de europarlamentari romani, 21 isi incearca norocul din nou in cursa europeana, plus Lazslo Tokes, actual eurodeputat roman, care va candida, de aceasta data, din partea Ungariei (FIDESZ).
Pedelistul Traian Ungureanu este unul dintre ei. Intrebat de gandul daca si-a facut un calcul privind avantajele financiare pe care le-a avut in cei cinci ani de mandat, europarlamentarul a marturisit ca nu, catalogand intrebarea drept “una greu de inteles si fara sens”.
Despre economiile pe care le-a facut de pe urma acestor venituri, nici atat. “Asta nu e treaba dumneavoastra. Puneti intrebari cu caracter public, daca am reusit sa fac economii nu e cu caracter public. Luati din declaratiile de avere”, ne-a indemnat el.
Asa ca, am analizat declaratiile de avere din 2009 si din 2014, adica pre si post Parlamentul European. Daca inainte de a ajunge la Bruxelles, Ungureanu avea doar un apartament si aproximativ 18.000 euro in conturi, situatia nu e foarte diferita nici in 2014. Un singur apartament in plus apare pe ultima sa declaratie de avere, in timp ce in conturi doar aproximativ 15.000 de euro.
“Viata mea nu s-a schimbat in mod radical pe parcursul acestor ani, daca exista o explicatie pentru nivelul stabil din declaratiile de avere, probabil ca asta e”, a precizat el.
Intrebat daca salariul de europarlamentar i se pare un venit mare, pedelistul s-a limitat in a le cataloga drept “bune”, dar in raport cu costurile din afara Romaniei.
a”Daca spun ca e mare, ar trebui sa incep o cruciada pentru miscorarea salariilor, daca spun ca-s mici, dupa aceea voi fi detestat de toata lumea din Romania care castiga putin. Nu exista alt raspuns decat ca asta e legea. Sigur ca sunt salarii bune, cine poate sa spuna ca nu-s bune, dar are cheltuieli care sunt mult peste cheltuielile din Romania, in mare parte nu locuiesc in Romania, nu mananc si nu dorm in Romania. Cheltuielile unui parlamentar nu au loc in tara, ci undeva la un alt nivel de pret”, a mai spus Ungureanu.

Averile europarlamentarilor, 2009 vs. 2014
Un alt europarlamentar PDL, dar care va candida, de aceasta data, pe listele PNTCD, Sebastian Bodu, s-a trezit insa, dupa cinci ani de mandat, cu un teren in plus, o faneata si o casa de locuit. Daca in 2009 Bodu nu declara nicio masina si niciun cont, acum se poate mandri cu un BMW si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *