ALEGERI GERMANIA 2017: Primele exit-poll-uri sunt anuntate duminica seara. Angela Merkel, favorita in toate sondajele

ALEGERI GERMANIA 2017: Birourile de vot s-au deschis la ora locala 08:00 (06:00 GMT), astfel cei circa 61,5 milioane de alegatori cu drept de vot, repartizati in 299 de circumscriptii electorale, au posibilitatea sa-si exprime optiunea pana la ora locala 18:00 (16:00 GMT), conform unui model care combina scrutinul majoritar cu cel proportional.
La finalul scrutinului, sondajele ar trebui sa ofere indicii clare despre raportul de forte in viitorul Bundestag.

ALEGERI GERMANIA 2017:?Aproximativ 61,5 milioane de germani sunt chemati la urne duminica, pentru a-si alege cel de-al 19-lea Parlament, potrivit datelor Guvernului de la Berlin. Sondajele o crediteaza pe Angela Merkel, actual cancelar, drept favorita pentr un al patrulea mandat la putere, scrie Associated Press.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe EmailSectiile de vot se inchid la ora locala 18 (19 ora Romaniei), iar la scurt timp dupa aceea Das Erste si ZDF vor anunta exit-polluri. Rezultatele finale ar putea veni marti.
Angela Merkel, care candideaza la al patrulea mandat de cancelar si care este deja unul dintre cei mai longevivi lideri ai Europei, a avut o cariera politica pe cat de remarcabila pe atat de neasteptata, punandu-si in incurcatura adversarii prin aparenta sa umilinta protestanta.
“Si-n vecii vecilor, amin?”, ironiza la sfarsitul lui mai un cotidian de la Berlin, la investirea in alegeri a conducatoarei in varsta de 63 de ani de catre conservatori.
“Cancelarul inamovibil” a petrecut deja trei presedinti americani, patru francezi si trei premieri britanici si pare neatinsa de uzura puterii.
Supranumita “Mutti” (“mama”), ironizata din cauza stilului ei blajin, Angela Merkel are “un secret”, aprecia in 2015 filosoful Peter Sloterdijk: ea raspunde ca nimeni altcineva “dorintei arzatoare de normalitate” a germanilor, incercati de istoria lor dureroasa si circumspecti fata de situatia in lume.
Vazuta din strainatate, statutul i-a crescut in timpul crizelor europene, de la cel de calau urat de tarile risipitoare la cel de “lider al lumii libere” dupa alegerea lui Donald Trump. Fara ca acest lucru sa schimbe cu ceva linia miliardarului in probleme-cheie, ca de exemplu modificarile climatice.
Principalul sau rival este social-democratul Martin Schulz.
Parcursul sau politic al a fost presarat cu succese si infrangeri: vise ratate pentru o cariera in forbal, dependenta de alcool, conducerea unei librarii, o perioada ca primar al unui orasel si anii petrecuti in lumina reflectoarelor ca presedinte al Parlamentului European.
ALEGERI GERMANIA 2017:?Germania are un sistem de vot mixt, direct si proportional, in care alegatorii primesc doua buletine : unul direct pentru candidatul din circumscriptia sa si al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileste distributia fotoliilor in Parlament.
De exemplu, numele lui Merkel nu apare pe buletinul pentru votul national, dar apare pe cel pentru circumscriptia sa, districtul Stralsund/Ruegen. Ea candideaza acolo ca reprezentant al formatiunii crestin-democrate CDU, dupa ce a castigat de sapte ori in district, de la reunificarea Germaniei, in 1990.
Partidele care nu reusesc sa obtina mai mult de 5% din voturi la nivel national sau nu obtin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *