Alegeri in Cipru. 550.000 de alegatori sunt chemati la urne pentru a decide duminica, in al doilea tur, viitorul presedinte

Aproximativ 550.00 de alegatori sunt chemati la urne in intervalul orar 7,00 – 18,00. Rezultatele vor fi anuntate in jurul orei 19,30 (17,30 GMT).
In primul tur, de duminica trecuta, presedintele conservator a obtinut 35% din voturi, fata de 30% pentru Stavros Malas, un fost ministru al Sanatatii sustinut de comunisti. Cei doi s-au infruntat si in al doilea tur al prezidentialelor din 2013, alegeri castigate atunci confortabil de Anastasiades.
Dar, cinci ani mai tarziu, chiar daca la inceput acesta din urma a fost cotat in sondaje ca mare favorit, rezultatul scrutinului pare mai incert, noteaza AFP.
Rata absenteismului la vot a fost relativ puternica in primul tur (28%), iar concurentii eliminati din cursa prezidentiala au refuzat sa adopte o pozitie, inclusiv Nicolas Papadopoulos (centru), care a fost votat de un sfert dintre alegatori.
“Anastasiades pare inca sa fie in avantaj, dar exista multe necunoscute in privinta optiunii alegatorilor”, a explicat, pentru AFP, analistul politic Christophoros Christophorou.
Cipru, cu un milion de locuitori, este divizat de la invazia partii de nord a insulei in 1974 de catre armata turca, ca reactie la un puci vizand alipirea tarii la Grecia.
Insula mediteraneana este impartita intre Republica Cipru – membra a zonei euro – a carei autoritate se exercita numai in partea de sud a insulei locuite de cipriotii greci, si Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN) – autoproclamata si recunoscuta numai de Ankara – care ocupa 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.
Ferm si pragmatic, Anastasiades, 71 de ani, s-a pozitionat ca garant al stabilitatii tarii. Sustinatorii ii evidentiaza lunga sa experienta politica.
Timp de cinci ani, el s-a angajat sa relanseze negocierile de reunificare a insulei, dar acestea, desfasurate sub egida …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *