Alegeri in PSD: culoar deschis pentru Dragnea

La aproape 11 luni de la pierderea prezidentialelor si la exact trei luni de la demisia lui Victor Ponta din fruntea PSD, social-democratii se vor reuni intr-un congres extraordinar pentru alegerea noii echipe de conducere. Dupa cum arata lucrurile in acest moment, Liviu Dragnea nu are contracandidat la sefia PSD si doar dosarul sau penal ii da oarece batai de cap.
Congresul extraordinar al PSD ar urma sa aiba loc pe 11 octombrie, eventual la Sala Palatului, dupa cum a decis, ieri, Biroul Permanent National. Pentru indeplinirea procedurii, organizarea congresului trebuie sa fie aprobata si de Comitetul Executiv (CEx), convocat pentru luni, si, apoi, de Consiliul National. Sunt insa sanse minime ca forurile mentionate sa rastoarne decizia BPN, in conditiile in care majoritatea filialelor s-au pronuntat deja pentru devansarea congresului extraordinar, care ar fi trebuit sa aiba loc (asa cum stabilise, in martie, Consiliul National) in luna noiembrie. Dupa cum spune liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, calculul ar tine de pregatirile pentru alegerile locale si de evaluarea candidatilor, care ar trebui sa se finalizeze pana in luna decembrie.
Presedintele PSD, ales cu doua zile inainte
Fata de congresul din 2013, cand Victor Ponta a fost reales presedinte al PSD prin votul delegatilor la congres (din postura de unic candidat), acum social-democratii se gandesc sa se intoarca la litera Statutului, care prevede ca seful partidului sa fie “ales sau revocat de catre toti membrii de partida”. “Noi avem in Statut ca presedintele trebuie ales de catre toti membrii, ceea ce nu este simplu. Vom respecta aceasta prevedere chiar daca este foarte greu de realizat. Propunerea mea a fost, si sper sa fie aprobata la CEx, ca vineri, pe 9 octombrie, prin sistemul de organizare, sa se ?voteze presedintele. Vineri noaptea si sambata sa centralizam datele in asa fel incat duminica sa avem rezultatul. Congresul o sa valideze rezultatul si restul functiilor de conducere se vor alege la congresa”, a explicat mecanismul Liviu Dragnea.
Ce inseamna, practic, acest lucru? In primul rand, inseamna ca cel care va deveni presedinte al PSD va avea o uriasa legitimitate, putand invoca (dupa modelul brevetat si des folosit de Victor Ponta) votul a sute de mii de social-democrati. Or, acest fapt i-ar conveni de minune lui Liviu Dragnea, care ar demonstra inca o data de ce sustinere deosebita se bucura in partid.
Momentan, Dragnea joaca pe cartea nehotararii, spunand ca inca se gandeste si ca va anunta luni, dupa CEx, daca va candida sau nu “pentru o functie in conducerea partiduluia”. Pentru el, situatia sta in felul urmator: nu are contracandidat real la sefia PSD, dar are condamnarea in prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare (pentru fraudarea referendumului din 2012 de demitere a lui Traian Basescu), iar primul termen al recursului este pe 28 septembrie. Prin urmare, ori candideaza si castiga, dar isi asuma riscul ca judecatorii Curtii Supreme sa dea o decizie nefavorabila lui (fie ea si peste cateva luni), ori isi propulseaza omul de incredere la sefia PSD (Valeriu Zgonea, numele cel mai des invocat de social-democrati), Dragnea urmand sa traga sforile din umbra sau sa se orienteze spre o functie de rang secund in partid.
Daca social-democratii vor merge pe varianta statutara a alegerii presedintelui de catre toti membrii, pe 11 octombrie raman sa fie transate celelalte functii de conducere: presedinte executiv si vicepresedinti.
Criteriile de integritate, uitate prin sertare
Consiliul National al PSD din 20 martie a adoptat trei rezolutii, printre care cea intitulata “Integritate si responsabilitate politicaa”. Documentul prevede cinci reguli pentru membrii de partid confruntati cu dosare, reguli menite sa demonstreze, chipurile, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *