Alegeri parlamentare 2016 in presa din strainatate: “Stagnarea si resemnarea domina inaintea votului in alegerile parlamentare”

In total, 18.297.431 de cetateni romani vor vota in cadrul acestor alegeri, iar 8.889 de romani din strainatate voteaza intr-un numar-record de sedii de votare – cele mai multe de pana acum.
Votul de duminica va fi monitorizat de reprezentantii a 180 de organizatii media si 42 non profit si fundatii, iar efortul financiar pentru organizarea acestor alegeri este de 227 milioane de lei, potrivit Autoritatii Electorale Permanente.
Actualul scrutin este cel de-al 8-lea ce s-a succedat dupa Revolutia din Decembrie 1989, cand a fost rasturnat de la putere si executat presedintele comunist Nicolae Ceausescu.
Washington Post: “Lupta anticoruptie arunca o umbra peste alegerile din Romania”
Intr-un amplu material de presa, publicatia americana scoate in evidenta faptul ca Romania este inca o tara corupta, in ciuda eforturilor pe care le face sefa Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul Laura Codruta Kovesi.
“In aceasta tara cu peste 19 milioane de cetateni – una dintre cele mai sarace tari din cele 28 de tari din Uniunea Europeana – este privita si ca fiind una dintre cele mai corupte. Si asta, in ciuda campaniei anticoruptie condusa de procurorul Laura Codruta Kovesi, care este sprijinita de Uniunea Europeana si Statele Unite”, mai scrie publicatia.
“Social-democratiii spera sa castige alegerile impreuna cu un partener mai tanar pentru a putea forma un nou guvern. Acest partid, care provine fostul Partid Comunist dupa Revolutia din 1989 este omniprezent si a fost pe primul loc aproape in toate alegerile parlamentare de atunci incoace, in ciuda acuzatiilor de coruptie”, mai noteaza Washington Post. Publicatia mentioneaza si faptul ca “liderul Partidului Social-Demcrat, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare, fiind invinuit ca a fraudat votul din aprilie 2012, de la referendumul de suspendare al presedintelui Traian Basescu”, continua aceeasi sursa.?
Dragnea a promis in actuala campanie “o agenda populista”, conform careia “vor creste salariile si pensiile, va fi anulata o serie de taxe, vor fi construite mai multe spitale, mai multe trenuri rapide, iar fiecare comuna va dispune de cel putin o ambulanta proprie”.?
Associated Press: “Cresterea economica nu poate veni de la Guvern sau de la Parlament, ci din investitii”
Intr-un interviu acordat Associated Press de catre premierul Dacian Ciolos, publicat vineri, seful Guvernului de la Bucuresti, care nu face parte din nicun partid, critica agenda lui Dragnea. Ciolos numeste agenda lui Dragna ca fiind “superficiala, electorala si populista”, adaugand ca “o crestere economica nu poate veni de la Parlament sau de Guvern, ci din investitii”.
“Este nevoie de predictibilitate … Nu poti sa schimbi o politica economica dusa ani intregi intr-un singur an, pentru ca acest lucru poate provoca riscul producerii unei incertitudini care afecteaza insasi dezvoltarea economica”, a mai spus Ciolos.
The Guardian: “Votati in alegerile din Romania?”
“Partidul de centru-stanga, PSD, din Romania se pregateste sa obtina cele mai multe locuri in Parlamentul bicameral de la Bucuresti, in urma votului de duminica din cadrul unui scrutin electoral pentru alegerea unui nou guvern”, scrie publicatia britanica.
Aceasta estimeaza ca “PSD ar putea sa nu obtina, la limita, majoritatea, fiind nevoit sa lase usa deschisa unei coalitii cu un partid rival”, scrie publicatia britanica. Aceasta continua scriind ca “in ciuda recentelor sondaje de opinie, Uniunea Salvati Romania – un partid nou infiintat, abia acum 6 luni, cu scopul de a combate coruptia, cronismul si ineficienta, ar putea sa fie surpriza”, incheie publicatia.?
Reuters: “Stagnarea si resemnarea domina inaintea votului in alegerile parlamentare”
Cu acest titlu, agentia internationala de presa evoca tragedia de la Club Colectiv, unde zeci de tineri au murit arsi de vii intr-un incendiu catastrofal, din cauza indolentei si ineficientei autoritatilor. Dupa aceasta tragedie, care a facut inconjurul lumii, s-a intrevazut oportunitatea sanctionarii, a schimbarii celor ce se fac vinovati de astfel de situatii.
Aceasta tragedie a scos la lumina nevoia de a face Romania mai sigura. oamenii sunt satui de resemnare fata de saracia cronica si de promsiunile neindeplinite privind reforme si investitii in infrastructuri neglijate ani de-a randul si s-au transformat acum in adevarate ruine.
Cu toate acestea, recentele sondaje de opinie arata ca PSD, care a promis electoratului ca va mari salariile si pensiile, ca va reduce taxele si impozitele, ar putea prelua din nou puterea si asta, in ciuda suspiciunilor de coruptie care planeaza asupra unora dintre liderii si membrii acestei formatiuni, mai spune aceeasi sursa.
“Oamenii s-au saturat de promisiuni, vor ceva ce pot vedea concret, cum ar fi salariile, iar aceatea ar fi trebuit sa fie marite cu timpul, dar au devenit tot mai mici”, a declarat pentru Reuters Grigore Constantin, un sofer de taxi din Bucuresti.
Pentru comparatie, Reuters noteaza ca salariu mediu in Romania este de 2.094 lei (493 de dolari SUA) pe luna – al doilea cel mai mic salariu din tarile Uniunii Europene – nemaivorbind de pensii, care ajung la aproximativ o jumatate din salariu. Comparativ, in Germania, salariul minim este de 1.440 de euro pe luna”, mai scrie aceeasi sursa, care precizeaza ca “promisiunile facute de PSD si de alte partide rivale, vor avea un cost: cel mai probabil, cresterea taxelor si epuizarea resurselor necesare de urgenta la constructia de spitale moderne, autostrazi si mai multe scoli incalzite si renovate”, pentru a nu-si dezamagi electoratul.
AP: “Liderul ungar ii indeamna pe unguri sa voteze in Romania”
Premierul Ungariei a lansat un apel minoritatii maghiare din Romania sa voteze in alegerile parlamentare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *