Alegeri prezidentiale in Afganistan. S-au deschis sectiile de votare

Sectiile de votare din Afganistan au fost deschise, sambata dimineata, la ora locala 07.00 (05.30, ora Romaniei), pentru primul tur al alegerilor prezidentiale. Scrutinul ce va face prima trecere democratica a puterii de la un presedinte la altul, in era post-razboi,?are loc?sub amenintarea unor violente din partea?insurgentilor talibani.
La Kabul, primii alegatori sunt nevoiti sa infrunte ploaia pentru a ajunge la sectiile de votare si a-si oferi votul pentru succesorul presedintelui in exercitiu Hamid Karzai.
Aceasta prima trecere a puterii de la un presedinte afgan democratic ales la un altul este considerata un test major pentru stabilitatea tarii si soliditatea institutiilor sale, in contextul in care retragerea fortelor NATO pana la sfarsitul anului?2014?genereaza temeri in privinta unei noi escaladari a violentelor.
Trei amenintari exista in legatura cu acest scrutin, si anume posibilitatea producerii unor atacuri ale talibanilor, care au avertizat ca il vor perturba, teama de comitere de fraude si absenteismul la vot, care s-au remarcat in special la precedentele alegeri prezidentiale, din 2009.
Opt candidati s-au inscris in cursa prezidentiala. Trei fosti ministri sunt considerati favoriti: Zalmai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *