Alerta la granitele Romaniei: Tarile baltice cer Statelor Unite sisteme de rachete suplimentare, de teama Rusiei

Guvernul lituanian a cerut Washingtonului sa instaleze mai frecvent sisteme pentru exercitii militare in Lituania, Letonia si Estonia, argumentand ca Alianta Nord-Atlantica trebuie sa cunoasca mai bine regiunea in cazul unui conflict.
“Cerem sisteme suplimentare. Nu vorbim doar despre sisteme de rachete Patriot, ci si de alte capabilitati militare, precum rachetele cu raza scurta de actiune Avenger si alte sisteme, pentru a crea o arhitectura regionala de aparare aeriana, intrucat noi nu putem face fata singuri”, a declarat, pentru agentia Reuters, Raimundas Karoblis, ministrul lituanian al Apararii.
Lituania, Letonia si Estonia, precum si Polonia au exprimat preocupari grave dupa ce Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea, in 2014.
Raimundas Karoblis nu se asteapta ca NATO sa suplimenteze rapid capabilitatile militare in tarile baltice, dar ar vrea ca Alianta Nord-Atlantica sa asume angajamente suplimentare cu ocazia summitului din iulie. “Am vrea sa avem sisteme de rachete cu statut permanent si alte capabilitati, dar intelegem ca o parte semnificativa a acestor capabilitati s-au pierdut de catre NATO dupa Razboiul Rece si este difuicil sa fie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *