Alexandru Cumpanasu, presedintele CNMR: Numarul etnicilor romani din Covasna a scazut la jumatate in ultimii 15 ani

Populatia de etnie romana din judetul Covasna a scazut aproape la jumatate fata de anul 2002, a anuntat, sambata, presedintele Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei, Alexandru Cumpanasu.
Liderul CNMR a facut aceasta evaluare dupa o vizita efectuata, la data de 21 iulie, in judetul Covasna, unde a discutat cu liderii a 42 de organizatii ale etnicilor romani din?Harghita, Covasna si Mures.
“In 2002 traiau aproximativ 40% etnici romani iar astazi mai sunt doar aproximativ 23 – 24% (in 2011 recensamantul a calculat 27% etnici romani) in Covasna”, anunta un comunicat transmis de CNMR.

La alegerile din 11 decembrie, candidatii UDMR au reusit sa obtina toate mandatele de parlamentar din judet.?Potrivit presedintelui Biroului Electoral Judetean Harghita, judecatorul Lorincz Romeo, in prima faza au fost atribuite in mod direct UDMR patru mandate de deputat si unul de senator, iar la redistribuire UDMR a mai obtinut un mandat de deputat si unul de senator.
Alexandru Cumpanasu semnaleaza “lipsa aproape totala a mijloacelor de pastrare a identitatii romanesti” in cele trei judete cu populatie maghiara.
In aceste regiuni se observa “subfinantare cronica a organizatiilor culturale si civice romanesti (inclusiv disparitia in cvasi – totalitate a mass media romaneasca); deficitul grav de personal didactic pentru catedrele de limba romana si istorie in localitatile din judet. Mai mult decat atat, institutiile de invatamant apeleaza la etnici maghiari care sa predea limba romana si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *