Alexis Tsipras promite un acord cu institutiile financiare internationale indiferent de rezultatul referendumului

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a promis vineri seara poporului elen ca va ajunge la un acord cu institutiile financiare internationale in cel mult 48 de ore dupa referendumul de duminica, indiferent de rezultat.
?”Vom ajunge la un acord cu creditorii internationali in cel mult 48 de ore dupa referendum, indiferent de rezultat”, a promis Tsipras intr-un discurs televizat, potrivit cotidianului Il Messaggero citat de Mediafax.
“Cu cat va fi mai mare proportia celor care resping masurile creditorilor, cu atat mai bun va fi acordul. Daca majoritatea grecilor vor vota afirmativ, propunerile creditorilor vor fi transpuse in lege”, a promis Tsipras.
“Eu nu voi aseza functia mea deasupra intereselor natiunii”, a subliniat Tsipras, sugerand ca ar putea demisiona.
Alexis Tsipras a indemnat, vineri, alegatorii sa nu cedeze “santajului” creditorilor internationali, explicand ca raportul FMI justifica pozitia Atenei in favoarea restructurarii datoriei suverane. “Referendumul de duminica nu este despre oportunitatea ramanerii Greciei in zona euro”, a declarat Tsipras intr-un discurs televizat adresat natiunii, subliniind ca doreste ramanerea tarii in spatiul monedei unice. “Va indemn ca, la referendum, sa spuneti “nu” ultimatumurilor, santajului, diviziunilor si temerilor”, a declarat Tsipras.
Referindu-se la raportul Fondului Monetar International prezentat joi, Tsipras a apreciat ca evaluarea economica justifica pozitia Guvernului Greciei in favoarea restructurarii datoriei suverane a tarii. “Raportul FMI justifica optiunea noastra de a nu accepta un acord care ar evita o problema majora, cea a datoriilor”, a subliniat Tsipras. “Un vot negativ la referendum va insemna continuarea negocierilor cu creditorii in conditii mai bune decat pana acum”, a spus premierul grec.
Germania a exclus, vineri, posibilitatea restructurarii datoriei suverane a Greciei, in pofida recomandarii Fondului Monetar International in acest sens si a avertismentului ca Atena va avea nevoie de 50 de miliarde de euro in plus pana in anul 2018. “Raportul FMI privind nevoile financiare ale Greciei nu conduce in niciun fel la concluzia ca este necesara o restructurare a datoriei suverane”, a declarat Martin Jaeger, purtatorul de cuvant al Ministerului german al Finantelor. “Situatia economica a Greciei a fost inrautatita de conducerea defectuoasa a Guvernului de la Atena de la inceperea mandatului, in ianuarie”, a spus Jaeger. Oficialul german a exclus posibilitatea aplicarii cu rapiditate a unui nou plan de asistenta financiara pentru Grecia, subliniind ca “procedura nu este usoara”.
Guvernul de la Atena, condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras, a gestionat ineficient sistemul financiar si economic al Greciei, agravand situatia in ultimele luni, se arata intr-un raport elaborat de Fondul Monetar International (FMI) prezentat joi. “Inainte de luna ianuarie, cand a inceput mandatul Guvernului Tsipras, economia Greciei atinsese un punct dupa care putea continua achitarea datoriilor tarii in anii urmatori. Dar, in ultimele luni, Guvernul de la Atena a diminuat eforturile de imbunatatire a starii economiei si a incetinit privatizarea companiilor de stat care ar fi adus fonduri la buget”, precizeaza raportul FMI. “A fost creat un nou gol financiar. (…) Aceste noi necesitati financiare ale Greciei, care se adauga celor deja existente, fac nesustenabile perspectivele datoriei suverane. Daca programul de asistenta financiara ar fi fost implementat asa cum trebuia, Grecia nu ar fi avut nevoie de esalonari ale datoriilor”, subliniaza FMI.
In acest context, Grecia ar avea nevoie de o restructurare a datoriei si de fonduri suplimentare in valoare de 50 de miliarde de euro pana in anul 2018, din care 36 de miliarde ar proveni din partea zonei euro, potrivit calculelor Fondului Monetar International.
Premierul Alexis Tsipras …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *