Alina Gorghiu: Directiva europeana privind prezumtia de nevinovatie trebuie implementata de urgenta

“Orice procedura de infringement apare atunci cand o tara nu transpune o directiva care este obligatorie intr-un anumit interval. (…) Noi, pana in aprilie 2018 aveam obligatia ca stat sa transpunem aceasta directiva privind prezumtia de nevinovatie. Nu s-a intamplat, pentru ca a fost generat tot acest scandal pe tema justitiei inca de anul trecut pornind de la Ordonanta 13 si pana in ziua de astazi – stiti bine schimbarile pe care si le doresc, revocarea sefului DNA, schimbarile la legile justitiei, coduri – motiv pentru care toate lucrurile acestea au trenat. (…) Am sa cer in Comisia speciala sa discutam cu prioritate transpunerea acestei directive si deciziile CCR pe articolele neconstitutionale sau partial declarate neconstitutionale din coduri pentru ca acestea sunt realele prioritati, sa punem in acord cu deciziile CCR sau cu textul directivei. (…) O sa cer acest lucru in prima sedinta a Comisiei speciale sa discutam transpunerea acestei directive, este necesara, este in spiritul respectarii drepturilor si libertatilor omului si a respectarii drepturilor suspectilor, este un lucru firesc dezbatut la nivel european, motiv pentru care sigur trebuie implementata de urgenta in legislatia din Romania, asa cum spune directiva, nu cu excesele pe care PSD-ALDE si le doresc in aceasta materie”, a declarat Gorghiu, vineri, pentru AGERPRES.
Ea a subliniat ca aceasta directiva este obligatoriu de transpus in legislatia romaneasca.
“Sunt unul dintre cei care sustine ca aceasta directiva este obligatoriu de transpus si trebuie transpusa in litera si spiritul acestei directivei, nu asa cum domnul Iordache si colegii lui de la PSD si-au dorit sa o transpuna si anume cu formulari bombastice, favorabile exclusiv celor din PSD”, a spus senatorul PNL.
Alina Gorghiu a subliniat ca Guvernul nu ar trebui sa transpuna aceasta directiva in legislatia romaneasca printr-o Ordonanta de Urgenta.
“Nu am sa accept sa vad venita de la Guvern o Ordonanta care sa nu fie supusa nici dezbaterii publice, nici cu factorii de decizie din sistemul judiciar, doar pentru ca Parlamentul nu a avut bunul simt sa discute aceasta directiva in termenul pe care si l-au asumat. (…) Toate declaratiile presedintelui Comisiei (n.r. – Florin Iordache), asumate in numele PSD, au fost ca pana pe 1 aprilie vom transpune aceasta directiva in legislatia romaneasca. Vreau sa vad ca este o prioritate. (…) Exclud nevoia unei Ordonante de Urgenta pe tema aceasta, pentru ca Ordonanta inseamna lipsa de dezbatere, lipsa de transparenta si n-as vrea sa ma gandesc ca PSD a mers pana in punctul acesta si a incheiat cu transpunerea doar pentru a putea trece prin OUG si a evita o dezbatere reala in Parlament si a isca scandal in societate atunci cand se va constata ce contine Ordonanta”, a subliniat senatorul liberal.
Comisia Europeana a declansat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru nerespectarea Directivei europene 343 din 2016 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *