Alocatie copii 2019. Cine beneficiaza de alocatie. Cat este cuantumul in 2019
Alocatie copii 2019. Copiii si tinerii din Romania cu varsta de pana la 18 ani si, in anumite cazuri, chiar si mai mari au dreptul de a primi lunar o suma de bani din partea statului. Valoarea alocatiei a fost modificata in 2019, in urma unui amendament la legea bugetului de stat pe 2019.
Astfel, alocatiile vor creste de la 84 de lei lunar la 150 de lei lunar pentru copiii cu varsta peste 2 ani si pana in 18 ani, potrivit STIRIPESURSE.RO. De asemenea, copiii sub 2 ani vor beneficia de o alocatie de 300 de lei, in loc de 200.
Majorarea va intra in vigoare de la 1 martie 2019. Sumele necesare vor fi incluse in bugetul Ministerului Muncii.
Alocatie copii 2019 – Beneficiari
Potrivit Legii nr. 61/1993, alocatia de stat pentru copii este o forma de ocrotire acordata de catre stat, fara discriminare, tuturor copiilor din Romania. De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cu varsta de pana la 18 ani, dar si tinerii majori, cu conditia ca acestia sa frecventeze cursurile invatamantului liceal sau profesional. In cazul tinerilor care repeta un an scolar, nu se mai acorda alocatia de stat, cu exceptia situatiei in care acestia sunt nevoiti sa repete anul scolar din motive medicale.
Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini, precum si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti/rezidente in Romania, in conditiile legii, daca locuiesc impreuna cu parintii.
Te mai poate interesa Indemnizatie crestere copil 2019: Ce modificari sunt anul acesta. Cat este stimulentul de insertie
Alocatie copii 2019 – Cuantum
Cuantumul alocatiei se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta (ISR), care este in prezent de 600 de lei, astfel:
– 0,4 ISR (300 de lei) pentru copiii in varsta de pana la doi ani (sau trei ani, in cazul copiilor cu handicap). Aceasta se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazute de legislatia in vigoare;
– 0,168 ISR (150 de lei) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si 18 ani si pentru liceenii de peste 18 ani;
– 0,4 ISR (300 de lei) pentru copiii cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani.
Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii stipuleaza ca aceasta se plateste “unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare”. De asemenea, actul normativ prevede ca aceasta alocatie sa se poata plati “si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, in conditiile legii”.
Afla aici totul despre Concediu de maternitate 2019
Copiii pot primi direct alocatia de stat, dar doar daca au implinit varsta de 14 ani si daca reprezentantul legal isi da acordul. Totodata, tinerii care au varsta de peste 18 ani si care au dreptul la aceasta alocatie o pot primi in baza unei cereri.
Dreptul la acordarea alocatiei de stat pentru copii se stabileste in baza unei cereri si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestuia. “Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii. In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni”, …