Ambasadoarea Frantei: Sunt bucuroasa sa ma aflu intr-o tara care si-a exprimat cu hotarare optiunea pro-europeana

Ea s-a declarat bucuroasa ca se afla “intr-o tara care si-a exprimat cu hotarare optiunea pro-europeana, care nu cedeaza tentatiilor nationaliste, populiste si defetiste”.
Diplomatul a facut referire la Parteneriatul strategic Franta – Romania, despre care a spus ca este bazat pe trei piloni – proximitatea, familia europeana si parteneriatul economico-industrial.
Michele Ramis a vorbit si despre sezonul cultural Romania-Franta, care va avea “o vocatie tripla”. “Aceea de a intari complicitatea noastra traditionala, dar si de a reinnoi perceptia reciproca pe care fiecare dintre popoarele noastre o are, de a confirma dinamismul si imaginatia creatorilor si a societatilor franceze si romane, de a consolida legaturile economice, culturale si sociale care ne leaga si de a reafirma angajamentul nostru pentru o Europa a Pacii, a ideilor si a cooperarii. (…) Sunt convinsa ca acest Sezon va fi un moment de exceptie pentru relatia franco-romana care va consolida si mai mult apropierea si prietenia dintre popoarele noastre”, a aratat ea.
Ramis s-a referit si la momentul in care Romania va prelua presedintia Consiliului UE, in 2019. In acest context, a subliniat ea, “responsabilitatea Romaniei va fi cu atat mai mare cu cat aceasta presedintie va avea loc intr-un moment crucial pentru Uniunea Europeana – negocierea Brexitului, Cadrul financiar multianual, sfarsitul mandatului Comisiei Europene si al Parlamentului European”.
“Romania poate conta pe sprijinul deplin al Frantei pentru pregatirea presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene (in special printr-un parteneriat cu Scoala Nationala de Administratie – ENA) si pentru reusita acesteia”, a spus ambasadorul.
Ea a amintit ca in acest an s-au implinit 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. “Sunt bucuroasa sa ma aflu intr-o tara care si-a exprimat cu hotarare optiunea pro-europeana, care nu cedeaza tentatiilor nationaliste, populiste si defetiste. (…) Salut, de asemenea, in mod deosebit progresele facute de Romania pentru consolidarea statului de drept si a justitiei si ii incurajez pe cei care actioneaza in acest sens sa-si mentina eforturile”, a afirmat ea.
Citandu-l pe presedintele francez Emmanuel Macron, ea a aratat ca “este vremea sperantei, optimismului si actiunii”. “Avem nevoie si de o Europa a Apararii, care sa dobandeasca o mai mare autonomie strategica, si salut in acest sens progresul istoric de la ultimul Consiliu European care a hotarat infiintarea unui fond european pentru aparare”, a adaugat ea.
“Avem nevoie de o Europa care sa-si protejeze cetatenii si sa raspunda provocarilor timpurilor noastre, fie ca este vorba despre lupta impotriva fanatismului si terorismului, de a sustine un spatiu social si o societate in care norma este pusa in serviciul omului sau de a asigura o tranzitie ecologica”, a adaugat ambasadoarea.
In ceea ce priveste parteneriatul economic si industrial, Michele Ramis a amintit ca “in jur de 2.400 de firme franceze activeaza in Romania, cumuland 4 miliarde de euro de investitii directe, ceea ce face din Franta cel de-al 5-lea investitor strain in Romania”.
“Aceste intreprinderi sunt ele insele parteneriate de lunga durata ale cresterii economiei romanesti pe baza relatiilor de incredere si de stima reciproca. Ele au nevoie de un mediu stabil si previzibil pentru a continua sa investeasca si sa creeze locuri de munca”, a punctat diplomatul.
Premierul Mihai Tudose a declarat ca Romania este hotarata sa apere drepturile fundamentale ale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *