de Manciu Andi Publicat la: 10.03.2013 16:30 Ultima actualizare: 10.03.2013 16:33
MEDIAFAX FOTO – Octav GANEA
Ambasadorul Germaniei la Bucuresti , Andreas von Mettenheim, a declarat duminica, in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV, ca problema arieratelor de la nivelul administratiei locale este una „foarte grava”, apreciind ca Guvernul a inteles acest lucru, fiind necesara alocarea de fonduri.
Ambasadorul a abordat tema investitiilor germane in Romania, mentionand ca „e nevoie doar sa asezam investitorii si administratia publica la aceeasi masa”.
„Cred ca exista cateva semnale importante pentru investitorul german. Unul dintre ele este faptul ca administratia publica din Romania isi va onora datoriile asumate si nu va lasa sa treaca mult timp pana la onorarea arieratelor. E o problema recurenta a administratiei publice fata de companiile germane, lucru regretabil mai ales in cadrul companiilor mici si mijlocii, atunci cand administratia publica are datorii mari fata de ele.Problema este foarte grava”, a precizat diplomatul german.
In acest context a fost intrebat cum interpreteaza decizia Guvernului de a obliga administratiile publice locale sa-si achite arieratele inaintea altor investitii.
„Primul mod de a interpreta acest lucru este ca guvernul a inteles cat de importanta este problema. Nu cred ca poate exista un motiv pentru care sa nu platesti. Nu poti spune ca nu ai bani sa-ti platesti datoriile. Aceste creante stabilite in mod legal trebuie onorate. Trebuie sa fie puse fonduri la dispozitia autoritatilor locale, pentru ca ele sa-si plateasca datoriile. Daca vor face asta, investitiile vor veni, iar economia va prospera”, a mai explicat ambasadorul.
Andreas von Mettenheim a mai sustinut ca o alta problema aflata in discutiile cu oficialitatile de la Bucuresti priveste investitorii in domeniul energiei regenerabile.
„O alta problema ar fi ca, in chestiuni delicate, cum ar fi energia regenerabila, trebuie sa existe o schema de subventii care sa fie stabila. Calculele si previziunile economice ale companiilor trebuie sa aiba o baza reala predictibila. Acest fapt reprezinta o problema concreta, in ceea ce priveste valoarea certificatelor verzi. Dar avem un contact strans cu autoritatile romane si incercam sa gasim un compromis care sa ofere preturi convenabile la electricitate, dar si o siguranta pentru investitorii straini”, a mai sustinut diplomatul.
Totodata, ambasadorul Germaniei a afirmat ca investitiile germane in Romania sunt in mare masura influentate de stabilitatea politica.
„In 2012, la nivelul unor companii mari, au existat anumite dubii legate de stabilitatea politica din Romania. Iar sediile centrale din Duesseldorf si Hanovra, care au o imagine global asupra situatiei, in tari cum sunt Serbia, Ungaria, Romania, Slovacia si Cehia, au preferat sa amane investitiile in …