Ana Maria Patru, presedintele AEP: Introducerea votului obligatoriu ar trebui sa fie optiunea cetatenilor

Absenteismul la vot este o problema la fiecare scrutin electoral. Probabil ca atributiile AEP in aceasta directie sunt cu precadere tehnice. Intrebarea este daca totusi AEP are vreo parghie la indemana care sa limiteze acest fenomen.
Ana Maria Patru: Absenteismul a devenit un fenomen ingrijorator in toata lumea. In Europa, cel mai pregnant acesta se manifesta la alegerile europarlamentare, dar este des intalnit si la scrutinele nationale din statele UE, iar Romania nu face exceptie. Iata, chiar si la alegerile locale, unde prezenta era, de regula, de peste 50%, anul acesta rata absenteismului a depasit 50 de procente. Din 1990 incoace, prezenta la vot a scazut constant, seria fiind intrerupta de alegerile prezidentiale din 2014, cand au venit la vot 62% dintre alegatori. Cauzele sunt multiple, dar as lasa sociologii sa le analizeze.
Autoritatea are solutii si este si indrituita sa faca campanii de informare a cetatenilor, dar cred ca foarte mult ne-ar ajuta sa vina langa noi mass-media pentru ca informatia sa fie mai usor diseminata si sa ajunga mai aproape de cetatean.
Credeti ca introducerea votului obligatoriu ar fi o masura oportuna pentru contracararea absenteismului?
Ana Maria Patru: Trebuie stiut ca in Europa sunt cateva tari unde votul obligatoriu este legiferat si da rezultate, in sensul ca prezenta la vot este mereu ridicata: Grecia, Cipru, Belgia, Luxemburg. Sunt insa si tari, precum Malta sau Suedia, in care votul nu este obligatoriu, dar prezenta la urne este mai mare decat in statele in care legea prevede obligativitatea votului.
Pentru tara noastra cred ca o campanie de informare pe aceasta tema ar trebui sa fie sustinuta de o maniera care sa permita ca o eventuala adoptare a votului obligatoriu sa reflecte nu doar optiunea decidentilor politici, ci si pe cea a cetatenilor.
Ati pledat pentru informatizarea sectiilor de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *