Analist economic: Statul trebuie sa ramana cu cele 30 milioane de euro depuse de GFR

Lucian Isar a opinat ca, din moment ce Gruia Stoica a apelat la 3 banci pentru a depune doar garantia de 10%, era clar ca nu avea capacitatea de a intruni conditiile impuse in contract pentru preluarea CFR Marfa. El a apreciat privatizarea drept “o golanie” si a sustinut ca Comisia de privatizare a modificat conditiile din contract in favoarea cumparatorului. “Cred ca statul trebuie sa ramana cu cei 30 milioane de euro, daca ii va pierde in justitie, cineva va incepe sa-si puna intrebari”, a spus analistul economic.
Comisia de privatizare a CFR Marfa si Grup Feroviar Roman (GFR) nu au ajuns, in intrevederea de luni, la un rezultat pentru incheierea transferului de actiuni in proprietate privata, astfel ca se lucreaza la procesul verbal de reziliere a contractului de privatizare, anunta Realitatea TV.
Pana in prezent, GFR a platit o garantie de 10 milioane de euro si un avans de 20 milioane de euro, reprezentand 10% din valoarea tranzactiei. In luna iunie, GFR a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.Potrivit hotararii de Guvern privind privatizarea CFR Marfa, termenul pentru finalizarea procesului expira luni, nefiind prelungit de catre Guvern. Anexa actului normativ prevede ca transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din actiuni se realizeaza la data indeplinirii cumulative a cinci conditii: emiterea unei decizii din partea autoritatilor de concurenta; finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra companiei la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii in urma operatiunii; obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a unui acord cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii contractului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii.Consiliul Concurentei nu poate da avizul pana luni, termen limita pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa, si va incepe analiza doar dupa ce va primi de la GFR informatii care lipsesc din notificarea depusa in urma cu doua saptamani. “Noi am primit o solicitare de aprobare a tranzactiei, o notificare, din partea cumparatorului. Solicitarea nu este completa, nu contine elemente importante legate de definirea pietelor, si noi avem nevoie, alaturi de Comisia Europeana, de aceste date pentru a putea face analiza pe fond. Ca atare, noi le-am solicitat sa completeze informatiile depuse. Aveau la dispozitie 20 de zile pentru asta, au trecut deja zece, deci mai au un maxim de zece zile pentru a veni cu informatiile respective. Cu cat vin cu ele mai repede, cu atat noi putem sa demaram analiza noastra”, a declarat joi pentru MEDIAFAX presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.Finalizarea vanzarii-cumpararii pachetului de actiuni, constand in plata pretului de cumparare si in transferul titlului de proprietate, va avea loc sub conditia semnarii unui contract de escrow unde cumparatorul sa depoziteze o suma reprezentand 10% din valoarea tranzactiei, precum si a realizarii conditiilor suspensive prevazute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *