ANALIZA lui Dancu, prezent la intalnirea din Poiana a PSD: procurorii pot scoate alegatorii la vot. “Asistam la un paradox. Anchetele DNA atata electoratul PSD”

de Adrian POPESCU Publicat la: 05.04.2014 13:51 Ultima actualizare: 05.04.2014 13:54

Prezent la sedinta de campanie a PSD de la Brasov, sociologul Vasile Dancu a explicat pentru Gandul ca sondajele pe care le-a vazut recent arata mai degraba ca anchetele procurorilor DNA pot avea efectul invers asupra electoratului social-democrat care se va mobiliza impotriva “agresiunii la adresa asa-numitilor baroni”.

Sociologul Vasile Dancu, directorul IRES, sustine ca anchetele DNA din ultimele saptamani inpotriva unora dintre baronii PSD ar avea un efect contrar asupra electoratului, ale carui intentii de vot in favoarea candidatilor social-democrati depasesc in prezent 40%. Retras din prim-planul PSD de mai multi ani, Vasile Dancu l-a insotit astazi pe Liviu Dragnea la intalnirea pe care acesta a avut-o, in calitate dde sef al campaniei PSD, cu liderii filialelor judetene ale partidului, la Poiana Brasov.
“Deocamdata asistam la un paradox, ceea ce se intampla la ora actuala in urma acestei asa-zise campanii a DNA este ca PSD-ul a ajuns la un scor la care n-a fost niciodata inainte de alegeri, cel putin de cand masor eu, de vreo 15 ani, este la peste 40% la intentia de vot, consolidat la 42% de ceva vreme. Iar asta ar putea insemna ca asemenea anchete mai degraba atata electoratul PSD, stabilizeaza oarecum o atitudine de fronda, o atitudine de mobilizare interna datorita acestei agresiuni, cum o resimt membrii PSD-ului, impotriva asa-numitilor baroni. Nu sunt sigur insa ca acesta fi efectul electoral al campaniilor anticoruptie in general, nu ne putem da seama in acest moment. Multi analisti presupun ca asta ar demobiliza electoratul, dar nu avem siguranta acestui lucru. declarat Vasile Dancu pentru gandul. Sociologul spune ca reactii similare se pot constata si in cazul electoratului PNL, al PDL si al altor partide cu membri acuzati si anchetati de DNA.

In ceea ce priveste prezenta la urne, Vasile Dancu anticipeaza pentru europarlamentare o participare de 32-35%, “care este una buna, pentru ca sunt motive ca toate tipurile de electorat, toate segmentele de electorat ale tuturor partidelor sa castige in mobilizare”. In aceste conditii, castigatorul detasat , in opinia sa, va fi PSD. “Eu cred ca, pe o prezenta mica la vot, electoratul PSD are o prezenta mai buna la vot si PSD-ul castiga. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *