Analiza RL. Se pot vindeca singure universitatile de boala furtului intelectual?

Scolile doctorale vor fi evaluate de catre universitati si Academia Romana, a anuntat ministrul Educatiei, Adrian Curaj. Masura este oportuna, in conditiile in care mediul universitar s-a confruntat cu nenumarate scandaluri de plagiat. Dar lumea academica nu a reusit pana acum sa le solutioneze onorabil. De la cazul Augustin Fuerea, la cel al fostului detinut, cu veleitati de cercetator, George Copos, “Romania liberaa” face o analiza a celor mai cunoscute cazuri nerezolvate nici pana acum de catre universitatile noastre.
Ministrul Educatiei, Adrian Curaj (foto), a anuntat ca universitatile? vor fi institutiile care vor analiza suspiciunile de plagiat in cazul lucrarilor academice si tot acestea vor retrage titlul de doctor, daca acuzatia se confirma. Totodata, ministrul doreste o evaluare internationala a scolilor doctorale din Romania.
a”Voi solicita universitatilor si Academiei Romane ca, pana la sfarsitul anului universitar actual, sa isi faca un raport de evaluare a lor in legatura cu scolile doctorale. Raportul respectiv sa fie prezentat in Senat, in cazul universitatilor, si in plenul Academiei, in cazul Academiei Romane, si ma astept ca in 2017 – este un pic legat de mostenirea pe care o las celui care va veni dupa mine, eu avand un mandat scurt – ideea de a face o evaluare internationala a scolilor doctorale din Romania”, a declarat,intr-un interviu pentru Hotnews, Adrian Curaj.
Initiativa Ministerului Educatiei este cat se poate de binevenita, avand in vedere calitatea indoielnica a unor scoli doctorale care au acordat, de-a lungul timpului, titluri de doctori unor persoane fara nici o aplecare pentru cercetarea academica.
Cazurile de suspiciune de plagiat, care au facut agenda publica in ultimii ani, au confirmat faptul ca titlul de doctor a devenit moneda de schimb pentru ascensiunea in cariera politica.? Asa se face ca desi Parlamentul Romaniei este plin de cercetatori – doctori in cele mai diverse domenii, impresia generala a romanilor referitoare la nivelul intelectual al parlamentarilor este mai degraba dezamagitoare. Mai mult, majoritatea politicienilor, acuzati de furt intelectual, au fugit de o evaluare corecta, obiectiva a tezelor lor, exemple in acest sens fiind fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, actualul ministru de Interne, Petre Toba etc.
Din pacate, nici Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti nu a avut de fiecare data reactii prompte, pentru a-si demasca impostorii academici. Daca in cazul Victor Ponta, unui politician cunoscut ca Victor Ponta a avut o reactie rapida, verificand teza fostului premier si dand verdictul corect de plagiat, in cazul fostului detinut George Copos, tergiversarea este inexplicabila.
Parfene: Au trecut aproape?opt luni si nu am primit?nici un raspuns
Un fenomen ingrijorator a aparut in ultimul an, de cand lupta impotriva coruptiei a inceput sa functioneze: cercetatorii penitenciarelor. Personaje fara nici un fel de studii in domeniu au ajuns sa scrie lucrari stiintifice, in timp-record (patru sau chiar cinci intr-un an), cu ajutorul carora si-au redus pedepsa, cel mai mediatizat caz fiind al fostului vicepremier, George Copos.
Printre cele cinci carti, pe care a pretins ca le-a scris intr-un an de zile, doua dintre ele au fost coordonate de un profesor universitar de la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti, dr. Stelian Brezeanu, care, intre timp, s-a pensionat.
Coincidenta sau nu, istoricul Catalin Parfene, sub indrumarea aceluiasi profesor, a sustinut o teza de master la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti, in anul 2005, cu un titlu aproape identic cu cel al lui George Copos: a”Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI””.
Doctorandul Universitatii Bucuresti a gasit fragmente identice si aceeasi insiruire a ideilor, drept care pe 15 aprilie 2015 a depus oficial o sesizare catre Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti pentru a analiza cazul.
Desi au trecut opt luni de la depunerea sesizarii, Parfene nu a primit nici un pana acum un raspuns din partea Universitatii. a”Singura interventie a Comisiei de Etica a fost acel comunicat din vara in care era scris ca, avand in vedere numoaresele similitudini de mai multe tipuri, urmeaza sa se infiinteze o comisie de experti care sa analizeze cele doua lucrari. Este o tergiversare inexplicabila, in conditiile in care vine de la aceeasi Comisie de Etica activa in aceasta perioada si care mereu a fost prompta in alte cazuri”, a declarat, pentru “Romania liberaa”, Catalin Parfene.
Presedintele Comisiei de Etica, Marian Popescu, nu a raspuns la telefon pentru a comenta acest caz.
Daca Universitatea ar solutiona dosarul, s-ar crea o situatie fara precedent in justitie, iar o prima consecinta ar fi modificarea legislatiei privitoare la cercetarea stiintifica din timpul detentiei.
Fuerea: “Nu am plagiata”
Coordonatorul Centrului de Drept Comunitar din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, infiintat in anul 2003, este prof. dr. Augustin Fuerea, titularul cursurilor Drept institutional comunitar si Drept comunitar al afacerilor. Acesta a fost implicat intr-un scandal de plagiat, acuzatiile fiind ca tratatele sub semnatura sa ar fi copiate en-gros din literatura de specialitate aparuta in spatiul UE, a unor renumiti teoreticieni francezi. Pe site-ul plagiate.ro, exista o sinteza a tuturor paginilor din lucrarea lui Fuerea ( a”Drept comunitar european”, Editura Beck, 2003) care prezinta incalcari ale regulilor privind corectitudinea stiintifica.
Cu toate acestea, Fuerea preda si acum la Facultatea de Drept.
In anul 2006, o comisie din cadrul Facultatii, in care multi membri s-au abtinut (vezi galeria foto), a iesit cu verdictul ca a”suspiciunea de plagiat nu este confirmata si nici sustinuta in rapoartele primite”.
Contactat de “Romania liberaa”, decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias, a declarat ca Augustin Fuerea nu mai este angajatul Universitatii, ci e platit cu ora. a”Eu nu eram decan la vremea aceea, dar am fost membru al Comisiei. A existat o comisie care a dat acel verdict. Fuerea este platit cu ora acum”, a precizat Flavius Baias. Intrebat cum isi explica acele fragmente …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *