Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a explicat, sambata, in cadrul unei interventii telefonice, la Realitatea TV, de ce ANPC a dat publicitatii comunicatul prin care alerta populatia asupra celor cinci sortimente de apa plata sau de izvor imbuteliata gasite neconforme, din punct de vedere microbiologic, abia la o saptamana dupa ce jurnalistii de la Academia Catavencu au publicat un articol in care apareau aceleasi date privind apa neconforma.?
„Noi am demarat controale in data de 3 martie in toata tara. Sunt probe prelevate de la toate comisariatele judetene de protectie a consumatorilor din tara, probele din tara provenind, probabil, de la laboratorul la care si noi am facut aceste probe”, a spus Paul Anghel.
Intrebat cum este posibil ca niste ziaristi sa afle datele concrete, incluiv depasirile de limite de nitrati, iar o institutia a statului sa faca aceste publice informatii abia dupa o saptamana, seful ANPC a raspuns ca „contraproba a fost expertizata ulterior probei principal. Despre asta e vorba. Cei de la presa au aflat de proba principala. Ulterior a fost trimisa si la laborator contraproba”.
Intrebat care este pericolul, din punctul sau de vedere, Paul Anghel a raspuns ca DSP trebuie sa dea acest raspuns.?
„Noi, conform procedurii, am trimis buletinele de analiza catre DSP. Ei cunt competenti acum sa interpreteze cand sau daca poate afecta numarul total de germeni consumatorul si in ce masura si ce forma. DSP este in masura sa va dea informatii astea. Noi am spus ca exista o limita legala, a fost depasita, produsul a fost oprit de la comercializare”.
Potrivit acestuia, ANPC a retras de la rafturi apa neconforma la 15 martie.
„Actiunea de control a fost intre 4 si 9 martie 2016. Buletinele de analize au fost eliberate incepand cu data de 14 martie 2016. Provesul verbal de constatare a contraventiei prin care s-a stabilit masura a fost incheiat pe data de 15 martie”, a afirmat Paul Anghel.
In contextul in care datele aparute intr-un articol publicat de Academia Catavencu sunt 100% aceleasi cu cele din comunicatul emis de ANPC, intrebat din nou cum este posibil ca ANPC sa faca publice informatiile dupa o saptamana, Paul Anghel a raspuns: „Ma depaseste. Nu stiu sa va raspund”.
„Eu sunt directorul directiei de control. Daca intrebati ANPC, poate va raspunde biroul de presa. ANPC trebuia sa comunice (n.r – aceste depasiri), dar dupa ce ieseau buletinele de analiza. Noi le verificam doamna la doua laboratoare diferite, pentru ca proba pe care o supunem comunicarii catre dvs. sa fie certa. Existau doua probe, duse la doua laboratoare diferite. Trebuiau ambele sa se ia in considerare pentru a fi certe. Cand s-a pus sanatatea unui consumator in pericol, am actionat imediat. Loturile se verifica. Fiacare lot se verifica. Exista proba, contraproba, proba martor. Fiecare dintre aceste probe exista un timp in care se verifica. Pana sa iesi sa alertezi populatia, trebuie sa verifici. In cazul acestui podus care e alimentar, trebuia verificat din doua surse”, a adaugat Anghel.
In ceea ce priveste amenzile, seful ANPC a precizat ca au fost dispuse verificari la toti producatorii de apa care au avut probe neconforme.
„Amenzile aplicate au fost cele mari. Situatia in vigoare prevede amenzi pana la 10.000 de lei maximum. Fiecare operator care a comercializat apa a primit o amenda de 10.000 de lei, plus o sanctiune complementara de oprire de la comercializare a loturilor neconforme. A fost dispus un control la imbuteliatorii acestor operatori economici, inclusiv in judetul Ilfov si la fel la cei din Harghita, de unde provin loturile”, a adaugat …