ANRE a stabilit tarifele reglementate pentru serviciul de distributie pentru anul 2019

Desi ponderea costurilor directe in retea a crescut, ANRE constata ca tarifele aprobate nu inregistreaza cresteri semnificative, deoarece, concomitent, s-a redus profitul operatorilor la un nivel rezonabil, prin aprobarea unei rate reglementate a rentabilitatii de 5,66%.
“Ca urmare a analizei documentatiilor de solicitare a tarifelor de distributie transmise de operatorii de distributie concesionari, tarifele aprobate pentru anul 2019 inregistreaza o crestere de 0,74% la nivelul intregii tari, valoare care include insa si rata inflatiei de 3,82%. Mentionam ca impactul in factura la consumatorul casnic cu un consum mediu (100 kWh/luna) este de cca. 3,5 lei/an”, se arata in comunicat.
Totodata, ANRE a anuntat ca a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie, urmarind eliminarea unor deficiente din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute in tarife.
“ANRE a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie prestat de operatorii de distributie. Prin modificarile aprobate, ANRE urmareste eliminarea unor deficiente din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute in tarife, precum si cresterea eficacitatii investitiilor care se realizeaza in retelele de distributie”, se arata in comunicat.
Anul 2019 este primul an al celei de a IV-a perioade de reglementare, care dureaza 5 ani. La stabilirea tarifelor pentru aceasta perioada au fost efectuate corectii in valoare cumulata de circa 1,13 miliarde de lei, constand, in principal, din nerecunoasterea unor costuri aferente investitiilor din perioadele anterioare si din transferarea sporului de eficienta realizat de operatorii de distributie catre clientii finali, potrivit ANRE.
“Pentru cresterea calitatii serviciului de distributie, ANRE a solicitat operatorilor cresterea volumului investitiilor cel putin la nivelul costurilor cu amortizarea, impunand totodata operatorilor tinte de reducere a consumului propriu tehnologic cu cca. 25% in retelele de joasa tensiune. Astfel, s-a aprobat un total de cheltuieli operationale de 8630 milioane lei, cu cca. 0,5 milioane lei mai mult decat in perioada anterioara, in timp ce valoarea totala pentru programele investitionale este de 6350 milioane lei, pentru urmatorii 5 ani”, se arata in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *