Anul 2008, record absolut in materie de divorturi

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

An de an, numarul divorturilor in Romania a avut o rata de crestere ingrijoratoare. Anul trecut, s-au inregistrat cele mai multe divorturi din istoria tarii.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in luna iulie 2008, prin hotarari judecatoresti definitive s-au pronuntat 2.594 de divorturi, cu 186 de cazuri mai putin decat in luna iunie. Rata corespunzatoare fenomenului s-a redus de la 1,58 de divorturi la mia de locuitori in iunie pana la 1,42 de divorturi la mie.

Numarul de divorturi din iulie 2008 a fost insa mai mare cu 785 de cazuri decat in iulie 2007, cand se inregistrase o rata de 0,99 la mia de locuitori.

In noiembrie 2008, s-au pronuntat 2.826 de divorturi, cu 552 mai multe decat in luna octombrie. Rata divorturilor a fost in luna octombrie de 1,60 la mia de locuitori fata de 1,25% in luna precedenta.

Peste 40.000 de divorturi in 2008

Datele furnizate de INS arata ca in Romania s-au pronuntat peste 40.000 de divorturi, din care 17.330 de procese au fost solutionate in primul trimestru al anului 2008.

Din acestea, peste 13.500 de cauze au primit sentinte definitive in primele 6 luni de la intrarea lor pe rolul instantelor. 2.272 de dosare au stat in instanta intre 6 si 12 luni, iar peste 1.000 de procese au primit sentinte definitive dupa un an.
In Bucuresti, se pronunta cam 250 divorturi pe saptamana, care raman definitive. In localitatile rurale de langa Capitala, numarul este de aproximativ zece divorturi pe saptamana.

La sfarsitul primului trimestru, pe rolul instantelor se mai aflau aproape 23.500 de dosare de divort, din care peste 2.700 de cauze stateau in instanta de mai mult de 6 luni, iar peste 400 de dosare, de un an.

In prima parte a anului, judecatorii au respins, in prima parte a anului, 604 actiuni de divort, iar peste 720 de cupluri si-au retras cererile.

Motivul principal al divorturilor, banii

Avocatul Catalina Samaru a explicat ca cele mai multe discutii intr-un cuplu pleaca de la bani. „Cel mai intalnit motiv de divort este acela ca barbatii isi doresc teoretic o familie dar, ulterior, cand apar copiii, dau inapoi, fug de responsabilitati. Faptul ca traim in niste vremuri mai dificile din punct de vedere economic ii determina pe cei doi soti sa fie suspiciosi in legatura cu veniturile celuilalt si cu destinatia banilor”.

Ea a mai adaugat ca cele mai multe divorturi sunt intentate de femei. „85% din femei renunta la casnicie. La ora actuala, femeile sunt mult mai puternice si mai independente si nu le este frica sa ramana singure. Barbatul se hotaraste foarte greu sa divorteze. Pentru el, casnicia a devenit un cotidian si, din comoditate, nu renunta la ea”.

Cel mai des divorteaza cuplurile de 32 ? 38 de ani

Avocatul Catalina Samaru afirma ca cel mai des divorteaza cuplurile de 32 ? 38 de ani. „Ca si segment de varsta dominant in materia divorturilor sunt persoanele de 32 ? 38 de ani. Romanii de pana-n 32 de ani considera ca toate conflictele se pot `repara` pana la urma. Cei care au varsta peste 38 de ani sunt obisnuiti cu situatia casniciei lor si divorteaza foarte greu”.

Cel mai nou intalnit motiv de divort este plecarea unei parti in strainatate, la munca. Potrivit avocatului, aceste cazuri sunt rare, cuplurile avand, de regula, o casnicie de mult esuata. Asa ca isi intemeiaza o alta familie in strainatate si nu se mai intorc in Romania. „Am cam cinci cazuri de acest gen pe an, cand cuplul nu mai este de fapt un cuplu. Cele doua persoane isi construiesc o alta viata, au alti parteneri”.

„Intelectualii au cele mai urate motive de divort”

De asemenea, Catalina Samaru sustine ca in mediul rural rata divorturilor este mult mai mica. „Sotii se cunosc de foarte tineri. Practic, ei cresc impreuna, trudesc cot la cot, ca sa-si faca o casa si un trai decent. Mai mult decat atat, cei de la sate nu sunt foarte docti, asa ca intre ei nu apar orgolii sau principii diferite”.

In opinia avocatului, casniciile intre intelectuali dureaza cel mai putin. ” Uimitor este ca intelectualii au cele mai urate motive de divort si in majoritatea cazurilor copiii lor raman marcati de aceste despartiri”.

Cat dureaza un divort

In instantele din Romania, un divort poate dura chiar si trei ani. Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, 500 de cazuri au fost date sentinte definitive dupa aproape trei ani, iar 300 de procese au durat mai mult. Majoritatea divorturilor se solutioneaza pana in sase luni.

Un divort care se termina intr-un termen costa in jur de 300 lei. Daca are mai mult de trei termene, se ajunge la suma de 700 lei, iar daca procesul de divort se prelungeste timp de mai multi ani, se plateste suma de 1.200 lei.

Divortul nu mai este privit ca un esec

Psihologul Alexandra Dediu ne-a spus ca este din ce in ce mai greu sa se pastreze o casnicie, pentru ca romanii nu mai stiu sa rezolve conflictele din familie. „Oamenii nu mai au rabdare. La orice neintelegere, se despart, nu mai fac compromisuri. Acest lucru este o consecinta a faptului ca legile si normele societatii nu mai preseaza ca alta data. Acum nu mai exista prejudecati. In timpurile noastre, divortul nu mai este privit ca un esec”.

De asemenea, Dediu ne-a vorbit despre tinerii care renunta la ideea de familie. In cele mai multe cazuri, vinovata este mass-media, care promoveaza din ce in ce mai mult notiunea de divort. In mai toate publicatiile si emisiunile tv, se prezinta cazuri de despartiri celebre, exemple negative pe care romanii, din pacate, le urmeaza.

Psihologul considera in viata unui cuplu nu trebuie sa existe abuz, infidelitate, lipsa de responsabilitate, pentru ca atunci divortul este iminent, cei doi se despart.

„O alta cauza a numarului de divorturi in crestere este si emanciparea femeii, care nu se mai complace in situatii dificile. Ea alege sa se desparta de sot, chiar si in cazul in care are un copil cu el. Femeia din ziua de azi nu se mai teme sa creasca un copil singura”, a mai adaugat Alexandra Dediu.

spot_img