Anuntul primarului general despre National Arena: „”Vreau sa lamuresc””

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Aurelia Alexa – Mediafax Publicat la: 15.01.2016 11:24 Ultima actualizare: 15.01.2016 11:25

Suma din contractul initial pentru modernizarea Arenei Nationale a fost majorata cu 200 milioane lei, prin doua contracte aditionale, pentru realizarea unui acoperis mobil, care necesita schimbarea proiectului, dar care nu poate primi autorizatia ISU, a anuntat, vineri, primarul general Razvan Sava.

Primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, a anuntat vineri, pe pagina sa de Facebook, ca stadionul Arena Nationala nu poate fi utilizat din cauza acoperisului retractabil, pentru care suma initiala a proiectului a crescut cu 200 de milioane de lei si care a fost construit fara sa existe autorizatie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), iar eliberarea acestui document este si acum imposibila din cauza faptului ca materialul din care este construit nu este omogolat in Romania.
„Stim cu totii ca in acest moment nu putem folosi stadionul Arena Nationala. Vreau sa lamuresc public de ce s-a ajuns in aceasta situatie si cum cel mai scump stadion din Romania nu poate primi aviz ISU. Contractul initial semnat pentru realizarea modernizarii stadionului prevedea un acoperis fix, din tabla. Pentru acest proiect au fost obtinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au inceput lucrarile de modernizare, iar pe parcurs a aparut ideea schimbarii formei de acoperis. S-a ajuns astfel ca acoperisul sa fie facut mobil. In acel moment, trebuia schimbat proiectul si obtinut avizul ISU pe noua forma de acoperis. Acest lucru nu s-a intamplat. Acoperisul a fost facut fara autorizatie. Contractul a fost marit pentru realizarea acestui acoperis, iar intre timp au fost semnate doua acte aditionale in valoare totala de 200 milioane de RON. Primul act aditional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate inainte de desfasurarea finalei Cupei UEFA”, sustine edilul.

Potrivit lui Sava, la finalul lucrarilor, desi se stia ca stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului ca materialul din care este construit acoperisul nu este omologat in Romania, fosta administratie a decis totusi sa semneze receptia lucrarilor.
„Astfel, in lipsa reprezentantilor ISU, a fost semnat procesul verbal de receptie si a fost facuta si plata catre constructor. In acest moment, suntem in situatia in care nu putem primi avizul ISU pentru desfasurarea de activitati sportive si culturale. Materialul din care este facut acoperisul nu este omologat in Romania si, momentan, nu putem sti daca se va putea omologa sau nu printr-un act normativ”, a explicat Sava.
Primarul interimar al Capitalei a afirmat ca acesta este un caz tipic de gestiune proasta a banului public si de management defectuos.
„Am aruncat banii pe apa sambetei. Fosta administratie a construit un stadion fara sa tina cont de normele in vigoare la data respectiva. Fac precizarea ca daca se respectau normele in vigoare la acea data, acest acoperis nu trebuia construit in forma in care este acum. Nu stim daca acest material va fi sau nu omologat. Incercam sa gasim o solutie pentru a putea folosi stadionul”, a mai aratat Razvan Sava.
Edilul sustine ca, in prezent, singura solutie care pare rezonabila este ca toate activitatile sa se desfasoare cu acoperisul strans.
„Vom vedea daca se va putea obtine aviz in aceste conditii. Daca nu vom obtine avizul nici in aceste conditii, va trebui sa demontam acoperisul retractabil. Acest lucru inseamna ca trebuie sa cheltuim bani publici pentru a repara o prostie facuta de fosta administratie”, a mai spus Sava.
Primarul a adaugat ca, din punctul lui de vedere, s-a produs un prejudiciu …

spot_imgspot_img