Aparitie rara pe cerul californian: o minge de foc de marimea unei camionete

O bila incandescenta a traversat duminica dimineata de la est la vest centrul/nodrul Californiei. Meteorul incandescent a intrat in atmosfera Pamantului la ora 8 dimineata, ora locala. Evenimentul a fost raportat din Sacramento si din Nordul Las Vegas-ului.
Bill Cooke de la Biroul de studiu al Meteorilor apartinand de Nasa a estimat ca obiectul era de marimea unei camionete, avand apoximativ 70 de tone. In timpul dezintegrarii acesta a eliberat energie echivalenta cu o explozie cu o intensitate de 5 kilotone.
“Majoritatea meteorilor care apar noaptea pe cer au marimea unor pietre foarte mici, iar traseul lor dureaza o secunda sau doua. Bilele de foc se vad relativ usor ziua si pot avea orice marime, de la o minge de baseball, la o camioneta”, a spus Don Yeomans, de la Programul Near-Earth Object Observations al NASA.
Elizabeth Silber, de la Grupul de studiu al meteorilor al Universitatii de Vest din Ontario, Canada, estimeaza ca explozia a avut loc in straturile superioare ale atmosferei, deasupra zonei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *