Aproximativ 85% dintre cetatenii UE pierd anual peste 5 miliarde de euro pentru ca nu cer despagubiri pentru zboruri intarziate
Totodata, potrivit acestui studiu, 53% dintre pasagerii care au probleme cu zborurile lor considera ca au dreptul sa primeasca o compensatie de pana la 600 euro, iar 44% dintre pasagerii afectati de zborurile intarziate sau anulate nu depun o plangere.
In acelasi timp, 66% dintre pasagerii afectati de intarzierea, anulare sau suprarezervarea unui zbor sustin ca transportatorii aerieni nu ii informeaza despre drepturile lor.
“Legislatia UE 261 care protejeaza drepturile calatorilor este foarte valoroasa. Cu toate acestea, pasagerii inca se simt neputinciosi in relatia cu companiile aeriene si multi dintre acestia pierd compensatiile la care au dreptul, pentru ca nu depun cerere. In fiecare an, aproape 13 milioane de pasageri lasa peste 5 miliarde de euro in mainile companiilor aeriene, care le datoreaza despagubiri dupa intreruperile neplacute ale zborurilor”, a declarat directorul AirHelp, Henrik Zillmer, in cadrul comunicatului.
Astfel, in ciuda legii EC 261, existente de 14 ani, care reglementeaza dreptul pasagerilor la despagubiri, acestia nu aplica pentru compensatii din urmatoarele motive: nu stiu ca au acest drept (42%), nu cred ca sunt eligibili pentru despagubire (36%) si nu stiu cum sa depuna o reclamatie (24%).
In ce priveste Romania, AirHelp a identificat in 2017 peste 42.000 de pasageri romani eligibili pentru despagubiri. Daca le-ar solicita, valoarea lor ar fi de 12 milioane de euro.