Arhiva Rl: Ce personaj din istoria Romaniei ar fi cel mai potrivit sa conduca azi tara? Am intrebat oamenii cetatii

Republicam un articol al Romaniei libere, din 28 octombrie 2014.
Citeste si: Campanie Rl. FOTO. Mihai I al Romaniei, un rege la volan. Cele 40 de masini din viata sa
Se vorbeste mult, in Romania, despre criza de modele. Si nu de ieri, de azi. In politica, fenomenul e mai acut decat in alte sfere si doar din groapa in care sunt afundati astazi prea multi dintre politicieni nu se vede limpede acest lucru.
In lipsa de altceva, solutia gasita adeseori e refugiul in trecut: se cauta modele de odinioara. Asa ca am propus un joc: i-am rugat pe cativa oameni ai cetatii sa ne spuna care ar fi personajul din istoria Romaniei pe care l-ar recomanda azi ca sef de stat si ce argumente sustin alegerea facuta. Iata raspunsurile primite:
Vintila Mihailescu, antropolog, SNSPA
Citeste si: Campanie Rl. Cum a reusit Regina Maria sa schimbe imaginea Romaniei printr-o vizita in America
Dimitrie Gusti, pentru ca stia unde este Romania, avea o viziune despre unde ar trebui sa ajunga ea si era un bun negociator cu Puterea.
Simona Tache, jurnalista, Catavencii
Iar vorbim despre a”UN OM”? Nu mai bine ne-ar conduce 300 de oameni inteligenti, competenti si fara interese personale dubioase? Un parlament adevarat, cum ar veni? In fine, ca sa raspund strict la intrebare, Carol I ar fi o optiune rationala si la indemana. Daca iesim din rational, atunci Simona Halep. Pasionata si tenace in raport cu munca ei, curata si fara agende ascunse. Nu ne-ar minti, nu ne-ar fura si si-ar vedea de treaba cu o determinare si o competenta nemaivazute. In scurta vreme, Romania ar fi campioana la nivelul de trai. ­čÖé
Moise Guran, jurnalist, TVR
Fara doar si poate raspunsul este Carol I. Din toate punctele de vedere. Azi Romania are nevoie de infrastructura, iar Carol a facut anual mai multe drumuri (pietruite ca asa erau atunci) decat am facut noi autostrazi in total, in ultimii 50 de ani. Dar nu numai viziunea economica a Regelui Carol I l-ar califica sa conduca si azi Romania. Politica externa a fost de asemenea brilianta – de la obtinerea Independentei cu ajutorul rusilor si pana la pactul secret cu Puterile Centrale ce viza recuperarea Basarabiei exact de la Rusi.
In politica interna, Regele a fost exact arbitrul ce ne lipseste azi, rotativa guvernamentala consolidand democratia intr-o tara inca medievala.
Singura pata care imi vine in minte vorbind de Regele Carol I, este complicatul moment 1907, o perioada ce ramane si astazi o enigma pentru istorici pentru ca Regele a cerut toate documentele interventiei Armatei, dar si rapoartele serviciilor de informatii, iar apoi le-a distrus.
Costi Rogozanu, editor VoxPublica
As fi vrut sa conduca Dobrogeanu-Gherea tara, iar Panait Istrati sa conduca ICR-ul :). Serios vorbind, Dobrogeanu Gherea pare cel mai lucid in acel moment in intelegerea situatiei extrem de delicate in care se afla Romania la inceputul secolului 20. O tara primitiva, care tot intarzia modernizarea apasand in acelasi timp pedala exploatarii. Cred ca unul ca Gherea ar intelege si acum complexitatea situatiei si ar avea indrazneala sa nu fie un oportunist de doi bani. In plus, daca Gherea a reusit sa scoata prin invataturile lui un text superb despre 1907 de la cinicul Caragiale, atunci cred ca ar fi putut taia si gustul pentru glume obosite si vaicareli nesfarsite al elitelor de azi.
Mihnea Maruta, jurnalist
Intrebarea imi da voie sa “ma joc” in domeniul idealului, si-atunci criteriile alegerii mele sunt urmatoarele: modelul pe care il reprezinta aceasta persoana, atat social (pentru toate clasele), cat si intelectual, energia rara si hotararea de a “trage” tara inainte, abilitatile diplomatice si, cuprinzandu-le pe toate cele de mai sus, dragostea de tara si imbratisarea traditiilor. Regina Maria.
Mugur Ciumageanu, psihoterapeut
Eu as fi sustinator, peste timp, pentru Nicolae Margineanu ca presedinte al Romaniei. Profesorul Margineanu nu numai ca a fost unul dintre cei mai eminenti psihologi ai Romaniei, bursier al Fundatiei Rockefeller si un cap capabil, dar a si contribuit la sforaraia politica postbelica si a fost unul dintre artizanii convingerii americanilor ca meritam Transilvania inapoi. Fapt pentru care a facut apoi puscarie timp de 16 ani in inchisorile regimului comunist. Margineanu presedinte ar fi pentru Romania un stalp atat de integritate, cat si de inteligenta umanista si politica.
Zoltán Rostás, antropolog
Nu s-a nascut inca omul care sa poata conduce Romania de azi ­čÖé
Mihai Dobrovolschi, realizator Dobro Show
Nu sunt un pasionat de istorie, asa ca prefer sa numesc un personaj cu a carui viata m-am suprapus. Cred ca una dintre marile sanse care au fost pierdute dupa 1989 a fost Corneliu Coposu. Da, acum Romania ar avea nevoie de un personaj prea mare pentru jocul marunt care a devenit politica. Iar Corneliu Coposu traise destule grozavii ca sa stie ce e important in viata unui roman.
Mihaela Miroiu, politolog
Alexandrina Cantacuzino (1867-1944).? Desi Alexandrina Cantacuzino nu este favorita mea, in contextul istoriei miscarii feministe romanesti, cred ca era o foarte buna candidata la functia de Presedinta a Romaniei.
Ratiunile sunt urmatoarele:
1. A contribuit major la organizarea miscarii interne si internationale pentru drepturile civile si politice ale femeilor. In Constitutia din 1923, femeile erau inca tratate drept incompetente legal, in asociere cu persoanele cu handicap mental si delicventii. In consecinta, ele nu erau cetatene in sensul drepturilor politice.
A avut un rol foarte important in crearea Consiliului National al Femeilor din Romania (1921), a fost presedinta Antantei Balcanice a Femeilor (1923) si vicepresedinta a Consiliului International al Femeilor (Washington, 1925). In toate aceste calitati, a avut un rol major in promovarea nationala si internationala a emanciparii civile si politice a femeilor.
2. A fost o excelenta organizatoare.
In Primul Razboi Mondial a organizat cel mai mare spital de raniti din capitala, iar dupa incheierea acestuia a jucat un rol hotarator in ridicarea Mausoleului de la Marasesti (1924). In calitate de consiliera in primaria Bucurestiului (a fost printre primele consiliere din istoria Romaniei – fiindca acest drept a fost obtinut de catre femei abia in 1929 – inclusiv prin activitatea si militantismul ei),? a fost foarte apreciata de concetateni pentru? proiectarea si aplicarea politicilor de ocrotire a mamelor si copiilor, combaterea alcoolismului, asistarea familiilor somerilor (1929-1938).
3. A facut politica bazata pe cunoastere
Si-a bazat intreaga activitate politica pe cercetare sociala, pe care a stimulat-o intens. Proiectele ei de politici sociale s-au sprijinit pe datele si explicatiile oferite de Institutul Social Roman.
A organizat educarea femeilor pentru ca, atunci cand drepturile lor politice urmau sa fie recunoscute, sa poata avea cultura cetateneasca necesara. Cu alte cuvinte, nu a facut politica amatorista si improvizata pe termen scurt, ci o politica strategica si competenta.
4. A dovedit anvergura internationala si viziune politica in tot ceea ce a intreprins.
Marian Voicu, jurnalist, TVR
As merge pe mana lui Carol I. Sa dam citire testamentului redactat in 1899: “Succesorul meu la tron primeste, ia dar o mostenire, de care el va fi mandru si pe care o va carmui, am toata speranta, in spiritul meu, calauzit fiind prin deviza: Totul pentru tara, nimic pentru mine!” Ar fi un foarte bun preambul la Constitutiile postdecembriste.
Mircea Kivu, sociolog
Demetru Demetrescu-Buzau (Urmuz) ar fi singurul care, bazat pe calcule si probabilitati, ar putea scoate o sinteza (din redingota franceza) prin care sa patrunda complexitatea logosului contemporan.
Iulian Puiu, graphic designer, Re:ply
Carol I, pentru ca a pus Romania inaintea interesului personal si a avut bine conturata viziunea statului modern. Exact ce ne lipseste azi.
Bogdan Branzas, director de creatie, Branzas Consultanti si Designeri
1. Solomon Marcus, matematician
Pentru ca este un adearat intelectual recunoscut international iar matematica, studiul sistematic, stiinta si cariera didactica implica ratiune, curiozitate, echilibru, suflet si integritate.
2. Constantin Brancusi, sculptor
A fost unul dintre cei mai mari artisti ai lumii, un modelator de geniu al materiei si gandirii. Desi n-a mai vrut sa aiba de a face nimic cu tara lui, presupunand ca ar fi acceptat sa conduca Romania, l-as fi ales pentru ingeniozitatea si creativitatea lui, profunzimea gandirii, capacitatea de esentializare, dublate de ratiune, un bun simt si discretie ancestrale.
3. Elisabeta Rizea
O femeie simpla, de la tara, simbol al Rezistentei anti-comuniste, a vrut sa? traiasca si sa moara ca un om liber. N-a renuntat niciodata la credinta ei.
Andra Matzal, editor Think Outside the Box
Oricat mi-am pus mintea sa-si imagineze presedintele ideal, s-ar parea ca, in scurta mea experienta in lumea de tovarasi sau domni presedinti, politica si idealul au divortat iremediabil. Cu toata naivitatea, mi-au defilat in minte figuri de disidenti, poeti anarhisti ori savanti, gata sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *