Arme pentru razboiul cibernetic

Casa Alba are in vedere schimbarea statutului comandamentului cibernetic al Pentagonului pentru cresterea rolului acestei componente a armatei americane, insarcinata cu elaborarea armelor informatice si cu apararea informatiilor.
Administratia Obama prega?teste refondarea Cyber Command, care va fi separat de National Security Agency (NSA), agentie de spionaj insarcinata cu ascultarile electronice, ceea ce ii va da o autonomie mai mare. Si, liderii Cyber Command vor avea un rol mai important pledand pentru utilizarea a doua tehnici, de cyber-ofensiva si cyber-defensiva in conflictele de viitor.
Planul reflecta rolul crescand al operatiunilor cibernetice in razboiul modern si diferenta misiunilor Cyber Command si ale NSA. Cele doua organizatii au sediul la Fort Meade, in Maryland si in prezent sunt conduse de amiralul Michael S. Rogers, dar au obiective diferite: informatii secrete electronice pentru NSA si aparare pentru comandamentul cibernetic. Misiunea principala a NSA este interceptarea si decodarea apelurilor telefonice ale adversarilor, mailurilor si altor comunicatii. Agentia a fost criticata pentru excese dupa ce fostul angajat Edward Snowden a dezvaluit unele din programele sale de supraveghere. Misiunea Cyber Command este mai orientata pentru oprirea atacurilor cibernetice si, daca se ordona, contra atacurilor.
Cyber Command va deveni ceea ce armata numeste un “comandament unificata” egal cu ramurile de lupta ale armatei cum sunt cele din Pacific si din Centru.

Atacuri cibernetice contra ISIS

Pentagonul a recunoscut pentru prima oara in acest an ca a condus atacuri informatice contra organizatiei jihadiste ISIS, fara sa precizeze natura. Potrivit Washington Post, inaltul comandament american este nemultumit de lentoarea cu care se deruleaza aceasta ofensiva electronica. Ca raspuns, amiralul Rogers a creat in acest an Forta operationala interarme Ares pentru dezvoltarea de noi arme numerice contra ISIS si coordonarea cu Comandamentul Central, care este responsabil de operatiunile de lupta in Orientul Mijlociu si in Asia de Sud. Un nou grup de lucru “specific consacrat continuarii obiectivelor militare in spatiul cibernetic pentru sustinerea operatiunilor anti-ISISa”, potrivit unui comunicat al Pentagonului.De asemenea, Cyber Command va pune accent pe dezvoltarea de arme cibernetice pentru descurajarea atacurilor, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *