ASF cauta documente Astra din perioada CSA, la cererea procurorilor. Unele acte nu sunt in arhiva

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

In cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost constituita o comisie care cauta mai multe documente referitoare la activitatea Astra Asigurari, majoritatea din anul 2008 cand piata era controlata de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor. Actele, solicitate punctual de procurorii DNA, nu au putut fi identificate in totalitate pe caile uzuale, acesta fiind si motivul pentru care a fost nevoie de o comisie speciala.

Unele dintre dosare nu au fost gasite deloc in arhiva, in timp ce altele sunt incomplete sau contin? informatii diferite de cele cuprinse in opisul atasat, scrie Profit.ro.Astra Asigurari se afla in procedura de faliment din august 2015 si a fost in administrare speciala in perioada februarie 2014 – august 2015. Pe numele Astra si a actionarului companiei, omul de afaceri Dan Adamescu, ar fi fost formulate mai multe plangeri penale de catre ASF (in perioada in care era condusa de catre Dan Radu Rusanu) si de catre KPMG, actualul lichidator al companiei, mai sustin sursele Profit.ro.In prezent, Dan Adamescu si o parte a fostei conduceri Astra sunt urmariti penal intr-un dosar legat de o posibila devalizare a companiei. Prejudiciul invocat de procurori se apropie de 900 de milioane de lei. Dupa cum a mai aratat Profit.ro, DNA ar fi cerut documente la ASF inca din decembrie 2015.La solicitatarea Profit.ro legata de documentele ratacite sau incomplete, ASF a spus doar ca „sunt chestiuni de organizare interna, care nu se dezbat in public”.Sunt cautate inclusiv fise de post ale unor fosti angajati CSAPotrivit sursei citate, majoritatea documentelor solicitate sunt din 2008, cand piata asigurarilor era controlata de CSA. In acea perioada, la conducerea Comisiei se afla Angela Toncescu, in prezent cercetata penal in dosarul Carpatica. Procurorii ar fi solicitat, printre altele, fise de post ale unor angajati CSA. Unele dintre aceste fise nu au putut fi gasite deloc si este luata in calcul inclusiv ipoteza ca ele au fost sustrase sau distruse.
Au mai fost cerute si decizii ale Consiliului CSA sau procese verbale de constatare rezultate in urma controalelor de la Astra Asigurari. Pe de alta parte, exista si posibilitatea ca documentele sa se afle in arhive diferite de cele unde ar fi trebuit sa fie in mod normal sau ca actele sa fi fost pierdute in momentul transferului de la CSA la ASF.Perioada care intra in atentia procurorilor ar putea merge pana in 2003, anul in care Astra a fost preluata de catre Dan Adamescu, au mai spus sursele. Din 2008 si pana la desfiintare, CSA a fost condusa de Angela Toncescu, Constantin Buzoianu si Daniel Tudor. Ulterior, ASF, care a inglobat si CSA, a fost condus de Dan Radu Rusanu (trimis in judecata si achitat pe fond) si Misu Negritoiu.

spot_imgspot_img