Aspirina in exces poate provoca hemoragii interne

Aspirina in exces poate provoca hemoragii interne

Aspirina nu ar trebui folosita pentru prevenirea infarcturilor si atacurilor cerebrale, concluzioneaza un studiu al medicilor britanici, ale carui rezultate au fost publicate, vineri, pe news.bbc.co.uk. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Oxford au studiat 100.000 de pacienti si au descoperit ca aspirina luata pentru a preveni infarcturile si atacurile cerebrale face mai mult rau decat bine. Doar cei care au suferit deja un infarct ar trebui sa ia o aspirina pe zi, concluzioneaza expertii. Medicii recomanda deobicei aspirina pacientilor in varsta, cu risc de boli cardivasculare, hipertensiune sau colesterol mare.

Noul studiu spune ca aspirina in exces poate provoca hemoragii interne. Oamenii cu risc de boli cardoivasculare care iau o aspirina pe zi isi reduc riscul de infarct si atacuri cerebrale cu circa 50% dar, in acelasi timp, riscul de aparitie a unei hemoragii interne creste cu 75%, avertizeaza specialistii.

Expertii spun ca, in cazul pacientilor care au suferit de probleme ale inimii, beneficiile aduse de aspirina sunt importante si impiedica intr-adevar aparitia unui nou infarct. Totusi, ei atentioneaza ca, in cazul celorlalti indivizi, aspirina poate dauna. “Ar fi bine ca doctorii sa puna in balanta beneficiile si contrabeneficiile prescrierii aspirinei, in loc sa sugereze mai tuturor varstnicilor cu risc de boli cardiace sa ia medicantul”, a declarat Ellen Mason, unul dintre cercetatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *