Atacuri sangeroase in Gaza in ziua inaugurarii Ambasadei SUA la Ierusalim. Cel putin 55 de palestinieni ucisi UPDATE

UPDATE?Ivanka Trump, fiica presedintelui american?Donald Trump, si secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin, au dezvelit luni sigla oficiala a noii ambasade a Statelor Unite la Ierusalim in cadrul ceremoniei la care presedintele Trump a promis, intr-un mesaj video, ca SUA raman angajate in procesul avansarii catre un acord de pace intre israelieni si palestinieni, transmit agentiile Reuters si DPA.

“Va primim in mod oficial si pentru prima data in ambasada SUA, aici la Ierusalim, capitala Israelului””, a spus Ivanka, dezvelind sigla misiunii diplomatice americane in timpul ceremoniei care marcheaza mutarea acesteia de la Tel Aviv.
Donald Trump a transmis de la Washington un mesaj video in care a asigurat ca “”Statele Unite raman deplin angajate in facilitarea unui acord de pace durabil”” intre israelieni si palestinieni.
“Astazi deschidem oficial ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Felicitari! O asteptam de mult timp””, a spus presedintele american la inceputul discursului sau, in care s-a referit la Ierusalim ca fiind “”adevarata capitala a Israelului”” si “”capitala unde s-a stabilit poporul evreu din cele mai vechi timpuri””.
“Astazi ne concretizam recunoasterea Ierusalimului (capitala a Israelului) si ne deschidem ambasada pe pamantul istoric si sacru al Ierusalimului””, a continuat liderul de la Casa Alba, asigurand totodata ca “”Statele Unite vor fi mereu un mare prieten al Israelului si un partener in cauza libertatii si pacii””, a mai spus . “”Cea mai mare speranta a noastra este pacea””, a subliniat el.
Reactii la deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim
Numeroase state, printre care Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, si Rusia, au dezaprobat luni deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, al carei transfer a fost deja dezavuat de 128 din cele 193 de tari membre ale ONU, noteaza AFP.
In Marea Britanie, purtatorul de cuvant al premierului Theresa May a declarat ca Londra “”dezaproba decizia Statelor Unite de a-si transfera ambasada la Ierusalim si de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului inaintea unui acord final privind statutul””. “”Ambasada britanica in Israel are sediul la Tel Aviv si nu avem un proiect de a o transfera””, a subliniat purtatorul de cuvant.
La Moscova, intrebat luni in cursul unui briefing de presa daca mutarea ambasadei SUA constituie un motiv pentru Rusia sa se teama de o agravare a situatiei in regiune, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a raspuns: “”Da, avem asemenea temeri, am spus-o deja””.
“”Respingem aceasta decizie care incalca dreptul international si rezolutiile Natiunilor Unite””, a declarat, la randul sau, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. “”Prin aceasta decizie, SUA au ales sa fie parte a problemei si isi pierd rolul de mediator in procesul de pace”” in Orientul Mijlociu, a afirmat Erdogan.
Tot din Turcia, purtatorul de cuvant al guvernului, Bekir Bozdag, a denuntat pe Twitter un “masacru” la frontiera dintre Israel si Fasia Gaza, de care “”administratia americana este in aceeasi masura responsabila ca si Israelul”. “Prin transferul ambasadei sale la Ierusalim, administratia americana a subminat sansele unei reglementari pasnice si a provocat un incendiu care va cauza si mai multe pierderi omenesti, distrugeri si catastrofe in regiune””, a insistat Bozdag.
Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a denuntat si el, intr-o scrisoare adresata luni liderului palestinian Mahmoud Abbas, o “”decizie unilaterala””, care “”se opune dreptului international si deciziilor Consiliului de Securitate””, in timp ce, in Egipt, marele muftiu Shawki Allam a acuzat “”un afront direct si clar la adresa sentimentelor a peste un miliard si jumatate de musulmani din lume””, si care “”deschide poarta pentru si mai multe conflicte si razboaie in regiune””.
_______________?

UPDATE?Cel putin 55 de palestinieni au fost ucisi, iar 2.400 au fost raniti in confruntarile cu armata israeliana produse luni in cursul protestelor, relateaza site-ul Ynetnews.com si cotidianul Times of Israel, potrivit Mediafax.
Protestatarii au incendiat anvelope auto si au aruncat cu pietre spre militarii israelieni.
Potrivit autoritatilor palestiniene, 41 protestatari au fost ucisi, iar sute au fost raniti in confruntarile produse in zonele Khan Younis si Jabalia.
Protestele se desfasoara in timp ce la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *