Salatele preparate la fast food au un continut mult mai ridicat de sare decat hamburgerii si cartofii prajiti, informeaza dailymail.com.
Obisnuim sa credem ca o salata sau preparatele din paste sunt o alegere mult mai sanatoasa din meniul oferit de restaurantele de tip fast food. Studiile intreprinse de cercetatorii din Marea Britanie, pe 156 de preparate de tip salata, prelevate din noua lanturi cunoscute de fast fooduri, au demonstrat contrariul.
Datele relevate de ancheta au scos la iveala faptul ca una din cinci salate cercetate aveau un continut mai mare de sare decat un hamburger sau o portie mica de cartofi prajiti care au in compozitie 2,7 grame de sare. Cu un continut de 4,4 grame de sare pe portie, salata chinezeasca cu taitei conduce in topul celor mai sarate preparate.
Salatele clasice cu frunze si legume sunt, in mod natural, sarace in sare. Topingurile, cum ar fi baconul, sunca si branza, sunt cele care cresc continutul de sare.
Efectele excesului de sare
Excesul de sare se poate transforma intr-un adevarat pericol pentru sanatate. Cercetarile au demonstrat ca sarea in exces creste semnificativ riscul aparitiei accidentelor cerebrale, osteoporozei si afectiunilor la rinichi. Mai nou, datorita studiilor intreprinse de medicii niponi, Japonia fiind tara cu cele mai multe cazuri de cancer la stomac, a iesit la iveala faptul ca sarea, in combinatie cu bacteria Helicobacter Pylori, poate fi responsabila de aceasta boala. Pericolul devine si mai mare atunci cand sarea se poate asocia cu alti factori de risc periculosi pentru sanatate printre care grasimile, alcoolul, consumul excesiv de cafea si sedentarismul.